Polonia: 70 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
La ceremoniile care vor avea loc la Gdańsk, va participa şi preşedintele României, Klaus Iohannis.
Articol de Radiojurnal, 07 Mai 2015, 13:38
Polonia marchează, astăzi, 70 de ani de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, dar şi începutul dominaţiei sovietice asupra sa.
Preşedintele polonez Bronislaw Komorowski a invitat la aceste ceremonii mai mulţi lideri europeni, ceea ce a provocat nemulţumirea unor oficiali ruşi, care le-au calificat drept un contraeveniment la tradiţionala paradă militară de la 9 mai din Piaţa Roşie.
La ceremoniile care vor avea loc la Gdańsk, va participa şi preşedintele României, Klaus Iohannis.
Într-un interviu publicat în cotidianul Gazeta Wyborcza, preşedintele Poloniei, Bronislaw Komorowski, spunea că sfârşitul acestui război, care a pus capăt ocupaţiei germane, nu a adus libertate pentru această regiune a Europei, întrucât ţările de aici au fost supuse, împotriva voinţei lor, imperiului condus de Stalin.
În cel de-al Doilea Război Mondial, Polonia a fost una din cele mai lovite ţări, şi de Germania, dar şi de Rusia.
În masacrul de la Katyń, din 1940, au murit executaţi, din ordinul lui Stalin, peste 20.000 de ofiţeri, majoritatea intelectuali polonezi, iar la 5 august 1944 capitala Poloniei a fost distrusă până la ultima piatră, aşa cum a ordonat Hitler.
Cu câteva zile înainte, la 1 august, mişcarea de rezistenţă poloneză Armia Krajowa începea o acţiune de eliberare de sub ocupaţia germană, la care armata sovietică aflată la marginea oraşului a asistat pasiv timp de aproape două luni, motiv pentru care Stalin a fost acuzat că dorea ca succesul eliberării Varşoviei să nu aparţină polonezilor, ci armatei ruse.
Timp de 63 de zile, polonezii, militari sau civili, au dus lupte crâncene fără arme suficiente, fără provizii.
Deşi numărul exact al victomelor rămâne necunoscut, se estimează că au murit în acele zile 16.000 de membri al rezistenţei poloneze şi între 150 şi 300.000 de civili, majoritatea victime ale crimelor în masă.
Polonezii au pierdut atunci luta cu nemţii, iar după război au început un alt fel de luptă: cu regimul sovietic.