Poliţia norvegiană "l-ar fi putut opri pe Breivik mai repede"
O comisie independentă înfiinţată pentru a analiza atacurile de la 22 iulie 2011 din Norvegia a criticat dur activitatea poliţiei, apreciind că atacurile ar fi putut fi evitate.
Articol de Beatrice Brăileanu, 13 August 2012, 17:51
Poliţia norvegiană ar fi putut evita bombardarea din centrul capitalei Oslo, iar Anders Behring Breivik ar fi putut fi arestat mai devreme, arată un raport oficial citat luni deBBC.
Ancheta independentă, înfiinţată pentru a trage concluzii privind atacurile de la 22 iulie 2011 din Norvegia, a criticat totodată şi intervenţia poliţiei pe insula Utoya, unde atacatorul a deschis focul la întâmplare împotriva unor tineri activişti ai Partidului Laburist.
"Atacul împotriva cartierului de ministere de la 22 iulie ar fi putut fi evitat graţie aplicării eficiente a măsurilor de securitate existente
"O intervenţie a poliţiei era, într-adevăr, posibilă. Autorul atacurilor ar fi putut fi oprit mai devreme.", a conchis comisia într-un raport transmis premierului Jens Stoltenberg
Anders Behring Breivik, în vârstă de 33 de ani, a recunoscut că a omorât 77 de persoane şi a rănit 242 pe 22 iulie, când a plasat o bombă la o clădire guvernamentală din Oslo şi a deschis focul asupra unui grup de tineri pe insula Utoya.
Organele de poliţie au fost criticate pentru că le-a luat prea mult timp pentru a ajunge pe insulă.
Intervenţia poliţiei pe insula Utoya
La 22 iulie, extremistul de dreapta Anders Behring Breivik a ucis opt persoane prin explodarea unei bombe în apropierea sediului guvernului de la Oslo, apoi a ucis alte 69 deschizând focul asupra unei tabere de vară a tinerilor laburişti reuniţi pe insula Utoya.
Poliţia norvegiană a fost sever criticată în urma atacului pentru eşecul lor de a folosi un elicopter odată alertaţi de atacul de pe insula Utoya şi pentru încercarea "de mântuială" pentru a ajunge pe insulă cu o barcă gonflabilă.
Au trecut mai mult de trei ore între atentatul de la Oslo şi arestarea lui Anders Behring Breivik pe insula Utoya, în condiţiile în care numele său era deja cunoscut de serviciile de securitate, se mai arată în raport.
Atacul de pe insula Utoya a durat circa o oră şi un sfert, poliţia întâmpinând dificultăţi în găsirea mijloacelor pentru a ajunge pe această mică insulă situată în mijlocul unui lac, la 600 de metri de mal.
Un verdict în procesul lui Anders Behring Breivik este aşteptat la data de 24 august.