Planul de ajutor pentru Cipru "ar trebui ratificat rapid"
Acordul prevedere între altele, taxarea cu până la 10% a depozitelor bancare ale populaţiei. Marţi, odată cu deschiderea băncilor, oamenii şi-ar putea retrage masiv banii.
Articol de Laurenţiu Văduva, 18 Martie 2013, 08:22
Criză socială majoră în Cipru, unde lunii sunt aşteptate dezbateri parlamentare furtunoase pentru ratificarea planului internaţional de ajutor pentru insulă, care prevede între altele, taxarea cu până la 10 la sută a depozitelor bancare ale populaţiei şi companiilor.
Măsura - fără precedent în Uniunea Europeană - a generat puternice nemulţumiri inclusiv în afara Ciprului, iar oamenii au încercat în zadar de sâmbătă să-şi retragă banii prin bancomate.
Ciprioţii, rezidenţii străini şi companiile internaţionale cu expunere în băncile cipriote au fost şocaţi încă de sâmbătă, când au aflat că vor avea de plătit 6,75% din valoarea depozitelor lor bancare, dacă acestea sunt sub 100.000 de euro şi 9,9% dincolo de acest nivel.
La Moscova s-a anunţat că numai ruşii au mai mult de 20 de miliarde de dolari în băncile cipriote, iar Londra a anunţat compensaţii pentru militarii şi funcţionarii săi rezidenţi pe insulă.
Toată lumea va primi în schimb acţiuni, iar dacă îşi ţine banii în bănci timp de doi ani va primi şi obligaţiuni de stat care vor fi acoperite inclusiv din viitoarele exploatări de gaze naturale submarine.
Cipru încearcă să ţină băncile închise până marţi
Parlamentul Ciprului se află într-o cursă contra-cronometru pentru validarea acestui acord financiar, pentru că marţi ar urma să se deschidă băncile şi oamenii şi-ar putea retrage masiv banii.
Potrivit France Presse însă, cuantumul taxelor ar fi fost deja blocat de bănci şi ar fi avut loc chiar încercări de a ţine băncile închise şi marţi.
Discuţiile se anunţă furtunoase, pentru că majoritarea parlamentarilor ciprioţi se opune acestui plan pe care îl consideră catastrofal.
O primă încercare de ratificare a acordului a eşuat duminică.
Preşedintele Anastasiades a reiterat că a fost singura soluţie pentru salvarea economiei insulei, dar spreră că Eurogrupul va amenda totuşi unele decizii.
Şi secretarul general al OECD, Angel Gurria, a estimat că măsura a fost justă şi singura valabilă, iar Comisarul european pentru afaceri economice şi financiare, Olli Rehn, a declarat pentru Bloomberg că această taxă specială nu se va repeta în Zona Euro.