Planul anticriză al premierului italian, aprobat de parlament
Premierul Italiei, Matteo Renzi, a prezentat miercuri măsurile anticriză ale noului său guvern, care vor intra în vigoare până cel târziu la începutul lunii mai.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 13 Martie 2014, 09:58
Premierul Italiei, Matteo Renzi, a prezentat miercuri măsurile anticriză ale noului său guvern.
Acestea cuprind şi o reducere istorică a impozitelor pentru zece milioane de persoane.
Renzi a dat asigurări că statul italian dispune de mijloacele de finanţare pentru aceste reduceri de impozite, de care vor beneficia, în principal clasa de mijloc, care câştigă până la 25.000 de euro net pe an, dar şi păturile cele mai sărace ale populaţiei.
În o sută de zile de luptă, Italia va fi schimbată - promite primul ministru italian, Matteo Renzi, la lansarea programului său de austeritate, program realizat pe mai multe planuri.
Măsurile au fost aprobate miercuri, de Consiliul de Miniştri, şi vor intra în vigoare până cel târziu la începutul lunii mai.
Programul de creare de noi locuri de muncă vine cu măsuri avantajoase pentru lucrătorii cu venituri mai mici de 25.000 de euro pe an, dar şi pentru tineri, care au nevoie să fie încurajaţi să investească în social.
Reduceri de impozite şi creşteri salariale, printre măsurile programului de guvernare
500 milioane de euro sunt destinate italienilor cu vârste până în 29 de ani, care vor să deschidă o astfel de activitate.
Tăierea impozitelor cu zece miliarde de euro va determina o creştere cu cel puţin o mie de euro pe an a salariilor, cu sume de aproximativ 1.500 de euro pe lună, mai promite Matteo Renzi.
O altă măsură importantă pentru salariaţi va fi introducerea unui nou tip de asigurare socială, o nouă indemnizaţie de şomaj care le va înlocui pe cele existente de până acum; această indemnizaţie va avea durata maximă de doi ani şi, ca o noutate, de ea vor putea beneficia şi lucrătorii cu meserii atipice, care nu erau înainte protejaţi.
Cu noua indemnizaţie de şomaj va fi obligatorie participarea la cursuri gestionate de guvern şi nu se va putea refuza nicio ofertă de lucru.
O altă noutate va fi înfiinţarea unei agenţii federale, care îi va ajuta pe tinerii care şi-au încheiat studiile să se orienteze pe piaţa muncii.
Ajutor pentru "datornicii nevinovaţi"
Pentru a veni în sprijinul familiilor, vor fi alocate aproximativ 1,6 miliarde de euro, pentru înfiinţarea de fonduri pentru aşa-zişii "datornici nevinovaţi", adică pentru acele familii care, din cauza lipsei unui loc de muncă, nu reuşesc să plătească cheltuielile de întreţinere a unei locuinţe.
3,5 miliarde de euro vor ajunge în şcoli, vor fi construite noi instituţii de învăţământ, în vreme ce cele vechi vor fi reabilitate şi modernizate.
Prim-ministrul de la Roma a luat în vedere în planul său şi fondurile europene.
"De fiecare dată spunem <<Ne cere Europa!>> şi venim cu o serie de obstacole, de dificultăţi. Europa ne cere să cheltuim cu folos banii pe care i-am blocat şi pe care îi investim imediat - 3 miliarde de euro din fonduri europene" a spus Matteo Renzi.
Premierul italian a anunţat şi un plan anti-Mafia în cinci puncte, cu efecte în plan economic, politic şi judiciar, potrivit căruia se va institui un sistem de control, pentru a se stabili originea capitalurilor ilegale şi prin care să se impulsioneze un act de justiţie mai rapid şi mai eficient.