Plan de austeritate şi în Italia
Guvernul de la Roma speră ca prin planul de austeritate să efectueze reduceri în valoare de 47 de miliarde de euro în următorii trei ani. Italia are cel mai ridicat deficit public din lume, de 120% din PIB.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 30 Iunie 2011, 17:20
Ministrul economiei şi finanţelor, Giulio Tremonti, prezintă, joi după-amiaza, normele planului de austeritate în cadrul guvernului de la Roma.
Aceste măsuri trebuie să permită Italiei să îşi menţină angajamentul dat Uniunii Europene privind reechilibrarea bugetară în perioada 2013 - 2014 cu scopul de a reduce deficitul cu până la 0,2% din Produsul Intern Brut.
Altfel spus reducerile care vor fi aplicate de până la 47 de miliarde de euro pentru următorii trei ani ar trebui să balanseze datoria publică cu bugetul ţării, în contextul în care Italia are cel mai ridicat deficit public din lume, de 120% din PIB, iar economia ţării a crescut cu numai 0,1% în primul trimestru al acestui an.
Normele financiare prevăd creşterea cu 0,15% a impozitelor pe contractele financiare, dar şi modificări semnificative ale activităţilor de trading ale băncilor.
O noutate ar fi, de exemplu, o taxă pentru proprietarii maşinilor "de forţă", care depăşesc 170 de cai putere.
Măsura va fi aplicată începând din acest an. Cei care refuză să plătească, vor primi o amendă cu 30% mai mare faţă de suma în cauză.
Taxa pe Valoarea Adăugată va creşte încet-încet cu 1%, în vreme ce impozitele pe venitul persoanelor fizice şi societăţilor comerciale vor oscila de la 20 la 40%.
Taxele pe profit se vor unifica din 2014 şi vor avea o valoare de 20%.
Un alt capitol al planului de austeritate prevede reducerea de subvenţii de stat pentru regiuni şi municipii.
Italieni obligaţi să plătească serviciile sanitare de la departamentele de urgenţă
Partidul Liga Nordului - din coaliţia guvernamentală - care a susţinut federalismul fiscal nu este însă de acord cu tăierea fondurilor pentru administraţiile locale din nordul Italiei.
Toate regiunile vor primi în perioada 2013 - 2014 doar 9 miliarde de euro împărţite în 3,5 miliarde şi, respectiv, 5,5 miliarde.
Potrivit acestor norme, cetăţenii sunt nevoiţi să plătească chiar şi serviciile sanitare de la departamentele de urgenţă: 10 euro pentru codul roşu sau galben şi 25 de euro pentru codul alb.
Măsura este susţinută de ministrul sănătăţii, Ferruccio Fazio, care consideră că astfel se evită solicitarea inutilă a medicilor.
De pe urma acestor reduceri vor suferi şi miniştri, care din luna iulie a acestui an vor primi doar salariul de parlamentar, renunţând la cel de ministru.
Folosirea maşinilor oficiale ale instituţiilor şi deplasările cu avioanele de stat vor fi reduse la minim.
Subvenţiile pentru partidele politice vor fi reduse drastic, iar toate scrutinele pe diferite teme vor fi organizate într-o singură zi.
În privinţa salariilor din administraţia publică şi din învăţământ, acestea vor fi îngheţate până în 2014.
Alte măsuri prevăzute în acest plan de austeritate se referă la pensia de urmaş care va fi redusă la minim în cazul în care diferenţa de vârstă între cei doi soţi depăşeşte 20 de ani şi la o restricţie asupra jocului la loto.
Italienii vor putea juca la loto maximum cinci euro pe zi, pentru a împidica patologiile dar şi activităţile ilegale.
Agenţia Moody's intenţionează să scadă calificativul acordat Italiei
Italia se află sub atenta supraveghere a pieţelor financiare şi a agenţiilor de rating, din cauza datoriei publice foarte mari.
Starea precară a economiei italiene a determinat Agentia Moody's să anunţe că intenţionează să coboare calificativul acordat datoriei Italiei, una dintre cele mai mari din lume.