Pierderi de şase miliarde de dolari pentru News Corp. în SUA
Acţiunile News Corporation au scăzut cu 13% în SUA, iar în Australia cu 19% ca urmare a scandalului privind interceptările telefonice făcute de jurnaliştii de la tabloidul "News of the World".
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 18 Iulie 2011, 16:07
Un scandal care se apropie tot mai mult de premierul britanic, sau chiar o adevărată revoluţie, sunt interpretările pe care presa internaţională le dă investigării trustului media al lui Rupert Murdoch.
Practicile tabloidului "News of the World", acum închis, au dus duminică la demisia şefului poliţiei metropolitane.
Tot la Londra, Rebekah Brooks, fostul director executiv al "News International", din care făcea partea publicaţia "News of the World", a fost arestată şi ulterior eliberată pe cauţiune.
Cu o încrengătură de relaţii presă-politicieni-autorităţi, efectele scandalului se simt deja şi pe pieţele financiare: acţiunile News Corporation au scăzut la cel mai mic nivel din ultimii doi ani.
Pe 4 iulie, reporterii de investigaţii ai cotidianului "The Guardian" dezvăluiau noi detalii despre scandalul ascultării ilegale de telefoane.
Ei i-au acuzat pe unii jurnalişti de la "News of the World" că ar fi accesat în urmă cu câţiva ani căsuţa de mesaje a unei tinere care fusese ucisă.
Deoarece căsuţa se umpluse, ziariştii tabloidului au şters o parte din mesaje, dându-le astfel speranţe părinţilor că fiica lor este în viaţă şi că ea este cea care foloseşte telefonul mobil.
Din momentul în care aceste detalii au fost făcute publice, valoarea acţiunilor News Corp., companie care deţinea "News of the World", a scăzut constant, ajungând la un minimum al ultimilor doi ani.
Preţul acţiunilor a scăzut semnificativ
Deşi încasările tabloidului reprezentau doar 1% din veniturile totale ale corporaţiei, practicile folosite de angajaţii ziarului au făcut ca în SUA preţul acţiunilor să scadă cu 13%, ceea ce reprezintă o pierdere de circa şase miliarde de dolari, în timp ce în Australia valoarea acţiunilor a scăzut până acum cu 19%, o situaţie care s-ar fi putut agrava dacă News Corp. nu ar fi intervenit pe piaţă pentru a răscumpăra o parte a acţiunilor.
Vestea bună pentru Rupert Murdoch este că unul dintre principalii acţionari ai companiei, prinţul saudit Al-walid bin Talal al Saud, a decis să rămână alături de el, pentru moment.
"Nu avem intenţia de a vinde, aşa cum s-a zvonit, şi vom sta alături de News Corp. Ceea ce s-a întâmplat este inacceptabil, iar familia Murdoch va trebui să muncească din greu pentru a reface imaginea corporaţiei, dar noi plănuim să ne păstrăm cota de acţiuni", a declarat prinţul saudit Al-walid bin Talal al Saud.
Scandalul a împiedicat închiererea unor tranzacţii importante
Pe lângă efectul pe care l-a avut asupra preţului acţiunilor, scandalul telefoanelor ascultate a împiedicat şi încheierea unei tranzacţii importante pentru News Corp.
Trustul deţine 39% din compania britanică B Sky B şi intenţiona să preia controlul total, pregătind o ofertă de 7,8 miliarde de lire sterline pentru restul de 61%.
Tranzacţia a fost foarte aproape să se realizeze, însă presiunea publică l-a determinat pe Rupert Murdoch să retragă oferta, o situaţie care s-ar putea repeta şi în Australia, unde News Corp. încearcă să achiziţioneze compania AUSTAR, care oferă servicii de tip pay-TV.
Politicienii britanici cer legi împotriva monopolului pe piaţa media
Pe de altă parte, politicienii britanici doresc adoptarea unor noi legi care să împiedice pe viitor ca piaţa media să fie dominată în mare parte de o singură organizaţie.
Într-un interviu pentru "The Guardian", liderul opoziţiei laburiste, Ed Miliband, a cerut ca imperiul britanic al lui Rupert Murdoch să fie dezmembrat, deoarece magnatul american are o influenţă foarte mare asupra publicului, o idee susţinută şi în interiorul coaliţiei de guvernare, de vicepremierul Nick Clegg.
"Aceasta este o criză majoră, un colaps total al valorilor de bază, după care presa ar trebui să se ghideze. O presă sănătoasă este una diversă, în care concurează mai multe organizaţii, şi de acest lucru avem nevoie în Marea Britanie," a declarat Nick Clegg.
Compania News International, care se află în centrul scandalului legat de ascultarea telefoanelor, este filiala britanică a News Corp.
Ea cuprinde publicaţiile "The Times", "The Sunday Times" şi "The Sun", redacţia "News of the World" fiind închisă recent.
Potrivit statisticilor, numărul săptămânal al cititorilor celor patru ziare se situa în urmă cu câteva luni la 14,5 milioane.
Dacă News Corp. ar fi reuşit să încheie tranzacţia B Sky B, ar fi preluat controlul unei companii a cărei audienţă ajunge la 45 de milioane de persoane.