Piaţa muncii din Italia, liberalizată pentru români
Restricţiile impuse românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii din Italia vor fi ridicate de la 1 ianuarie 2012, a anunţat ministrul muncii din România, Sulfina Barbu.
Articol de Ioana Dogaru, 30 Decembrie 2011, 14:56
Restricţiile impuse românilor şi bulgarilor pe piaţa muncii din Italia vor fi ridicate de la 1 ianuarie 2012, a anunţat ministrul muncii din România, Sulfina Barbu, potrivit Agerpres.
"Ne bucură decizia guvernului italian. Prin eliminarea restricţiilor impuse muncitorilor români şi bulgari, executivul italian transmite un semnal important, în acord cu valorile şi drepturile fundamentale ale Uniunii Europene. Italia nu mai cere nicio derogare şi arată, în acest fel, că respectă tratatul de aderare a României şi Bulgariei la Uniunea Europeană", a declarat Sulfina Barbu.
Ambasada României în Italia a anunţat că MAE italian a transmis o scrisoare directorului general UE, Mario Bova, prin care este notificată încetarea restricţiilor pe piaţa muncii din Italia, impuse pentru lucrătorii români, începând cu 31 decembrie 2011.
"Decizia Italiei confirmă raportul CE din 11 noiembrie care demonstrează că românii au un rol important în economiile ţărilor de destinaţie (impactul mobilităţii a dus la o creştere de 0,3% a PIB pentru Uniunea Europeană)'', potrivit unui comunicat al ministerului român al muncii.
Ultimele demersuri ale ambasadei României în Italia, pe tema liberalizării complete a pieţei muncii din Italia, au avut loc pe 16 decembrie 2011.
Ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică din Italia, arată că, în această ţară, trăiesc şi muncesc aproape 1 milion de români.
La 1 ianuarie 2007, guvernul italian a hotărât să aplice dispoziţii tranzitorii pentru cetăţenii români.
Ministrul muncii a subliniat că în Italia nu există restricţii majore pe piaţa muncii, dar trebuie acordată multă atenţie la contractele de angajare, pentru că există încă situaţii de muncă ilegală, în special în domeniul îngrijirii la domiciliu.
Ministerul muncii din România va supraveghea din ianuarie şi va verifica împreună cu echipele specializate din Italia şi firmele care angajează cetăţeni români cu contracte de doar patru ore pe zi, deşi aceştia muncesc cu program normal.