Petro Poroşenko, oficial noul preşedinte al Ucrainei
Alegerile prezidenţiale anticipate desfăşurate în Ucraina şi-au atins rezultatul din primul tur. Noul preşedinte este politicianul şi omul de afaceri Petro Poroşenko.
27 Mai 2014, 02:10
Petro Poroşenko urmează să fie declarat oficial preşedinte după ce se va termina numărătoarea voturilor, însă deja Comisia Electorală Centrală a spus că nu va avea loc un al doilea tur de scrutin şi Poroşenko este viitorul preşedinte al Ucrainei.
Învestirea, după declaraţiile staff-ului său, urmează să aibă loc în data de 9 sau 10 iunie.
Poroşenko a spus că principala a prioritate a politicii externe a Ucrainei va rămâne integrarea europeană iar în plan intern, a spus, prioritatea numărul unu va fi stabilizarea situaţiei din zona de est, din Donbas, în zonele rebele Lugansk şi Doneţk.
El a spus că va efectua o vizită în estul ţării, promiţând că va intra în dialog cu populaţia şi fiind gata să organizeze chiar un referendum în legătură cu revendicările acestora în domeniul economic, lingvistic, cultural şi altele.
Totodată, el a sublinait că operaţiunea antiteroristă va continua într-un format nou, va trebui să fie mai fermă, mai eficientă, să dureze nu luni, ci zile sau chiar ore, totodată promiţând amnistierea rebelilor care vor depune armele şi nu vor avea, a spus el, mâinile pătate cu sânge.
O altă prioritate în aceste condiţii, a spus el, va fi întărirea armatei şi redotarea acesteia şi o altă prioritate - Crimeea, a spus Poroşenko, Ucraina nu va recunoaşte niciodată anexarea acesteia de către Rusia şi va recurge la toate mijloacele disponibile, de la presiuni din partea partenerilor săi internaţionali la intentarea unor procese împotriva Rusiei şi acţionarea rusiei în diverse instanţe internaţionale, inclusiv juridice.
Ucraina doreşte înlocuirea memorandumului de la Budapesta
În planul securităţii, în opinia sa, anexarea Crimeii a distrus actualul sistem internaţional de securitate şi este necesar un sistem nou şi, de asemenea, Ucraina va cere semnarea unui tratat internaţional care să înlocuiască memorandumul de la Budapesta, dovedit a fi ineficient, un nou tratat care să fie semnat de un număr mai mare de ţări.
În problema relaţiilor cu Rusia, aceasta, a spus Poroşenko, rămâne cel mai mare vecin al Ucrainei şi fără participarea Rusiei nu va putea fi rezolvată nici problema din est, încetarea războiului şi stabilizarea situaţiei în acele regiuni, cât şi în întreaga Ucraină.
Din acest motiv, el a spus că se va întâlni cu conducerea rusă cel mai probabil chiar în prima jumătate a lunii iulie.
Pentru aceasta însă este necesară mai întâi pregătirea agendei şi a documentelor ce vor fi semnate.
El a spus că se cunoaşte bine cu preşedintele Putin şi întâlnirea nu trebuie să fie una formală doar de dragul unei strângeri de mâini.
Totodată, el a condiţionat indirect această întâlnire de participarea UE şi a SUA, faţă de care ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Rusia nu are nevoie de mediatori în relaţia sa cu Ucraina, deşi este gata să continue discuţiile în formatul cvadripartit, adică cel stabilit la Geneva cu Ucraina, SUA şi UE.