Peste 435.000 de români au depus cerere de rezident în M.Britanie
Guvernul de la Londra nici nu ştia că sunt atât de mulţi în Regat, a dezvăluit ambasadorul britanic al Bucureşti, Andrew Noble.
Articol de Radiojurnal, 01 Februarie 2020, 15:03
Peste 435.000 de români au depus deja cerere pentru a obţine statutul de rezident în Marea Britanie.
Guvernul de la Londra nici nu ştia că sunt atât de mulţi în Regat, a dezvăluit ambasadorul britanic al Bucureşti, Andrew Noble.
Sunt oameni care nu au de gând să se întoarcă prea curând acasă, deşi sunt îngrijoraţi de ce s-ar putea întâmpla după perioada de tranziţie.
Luminiţa Voinea a vorbit cu Adina Maglan, coordonator al unui proiect privind aplicarea pentru rezidenţă.
*
Adina Maglan: Oamenii nu sunt foarte siguri ce se va întâmpla cu statutul lor în UK după după perioada de tranziție, însă mesajul autoritățile este foarte clar: au la dispoziţie mai multe luni pentru a se înregistra pentru noul sistem de rezidenţă.
Reporter: Până la 30 iunie 2021, cetățenii români trebuie să se înscrie pentru a obține rezidența.
Adina Maglan: Sigur, până la 31 decembrie 2020 nu se schimbă absolut nimic, cetăţenii români pot călători în Marea Britanie, se pot stabili aici dacă doresc, pot studia, pot accesa locuri de muncă, însă dacă doresc să rămână în Marea Britanie după această perioadă, trebuie să se înregistreze pentru noul tip de statut, numit "settle status". Există un tip de rezidență, "pre-settled status", care este o rezidenţă simplă şi are o perioadă de valabilitate de cinci ani, sau rezidenţa permanentă, respectiv, "settled status", dar la aceasta se adaugă și o perioadă de grație. Deci, românii care sosesc în Marea Britanie până la 31 decembrie 2020 au timp să aplice până la sfârşitul lunii iunie 2021.
Reporter: Ce se va întâmpla cu cei care, din diferite motive, nu o vor face până la data respectivă, de 30 iunie 2021?
Adina Maglan: Ce știm însă este că cei care nu se înregistrează până la termenul limită, închipuiți-vă că devin imigranți ilegali, ceea ce înseamnă că nu au dreptul să mai acceseze locuri de muncă, nu pot accesa sistemul de sănătate, nu pot înscrie copiii la școală sau nu pot închiria o proprietate. Mai mult, chiar și cei care lucrează deja sau deţin o proprietate nu sunt protejați, și ei trebuie să aplice.