"Peste 2.300 de sirieni" s-au refugiat în Turcia în două zile
Deşi preşedintele sirian a fost de acord la sfârşitul lunii trecute cu un plan de încetare a focului care intră în vigoare pe 10 aprilie, opoziţia consideră că Bashar al-Assad trage de timp pentru a câştiga teren.
Articol de Beatrice Brăileanu, 06 Aprilie 2012, 11:49
Şeful ONU, Ban Ki-moon, avertizează asupra accentuării crizei din Siria, întrucât numărul celor care au trecut graniţa spre Turcia s-a dublat într-o singură zi, anunţă BBC.
Mai mult de 2.300 de sirieni au fugit în Turcia de miercuri, potrivit oficialilor de acolo, după ce cu o o zi înainte au mai trecut graniţa alţi 1000.
Anterior, ONU a solicitat guvernului sirian să urgenteze punerea în aplicare a planului de încetare a focului cu care a fost de acord.
Între timp, activiştii spun că trupele au atacat o suburbie a Damascului.
Explozii şi focuri de armă au zguduit suburbia Douma, joi, într-un atac care a arătat o intensificare a violenţei, afirmă opoziţia.
Preşedintele sirian Bashar al-Assad a fost de acord la sfârşitul lunii trecute cu un plan de pace propus de ONU şi Liga Arabă, care stabileşte ca termen limită data de 10 aprilie pentru o încetare a focului.
Opoziţia consideră însă că liderul sirian trage de timp pentru a câştiga teren, întrucât, susţin aceştia, preşedintele nu a luat nicio măsură în urma semnării acordului de pace.
O echipă ONU a ajuns în Damasc pentru a negocia posibilitatea unei supravegheri asupra acţiunilor de încetare a focului.
Mai mult de 42.000 de sirieni s-au refugiat în Turcia de la începutul revoltei
Un oficial turc a declarat agenţiei de ştiri Reuters că refugiaţii au trecut graniţa prin apropiere de satul turc Bukulmez şi că alţii îi aşteptau pe cealaltă parte a frontierei.
Noii veniţi au fost duşi de 44 microbuze la o tabără de refugiaţi din Reyhanli, a spus el.
Mai mult de 42.000 de sirieni au fugit din ţară de la începutul revoltei, care a ucis mai mult de 9.000 de oameni.
Prim-ministrul turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat joi că nu are încredere că preşedintele Bashar al-Assad se va conforma planului de pace.
Anterior, şeful ONU a declarat că din cauza violenţelor s-au pierdut vieţi în fiecare zi şi a făcut apel la preşedintele sirian pentru a da "dovadă de viziune şi conducere".
"El împuşcă oameni, dar se preface că retrage trupele. El nu retrage nici o trupă şi ia în derâdere comunitatea internaţională", a declarat acesta.
"Municipii, oraşe şi sate au fost transformate în zone de război. Sursele de violenţă se înmulţesc", a mai spus domnul Ban Ki-moon Adunării Generale a ONU.
"Garanţii scrise" pentru planul de pace
ONU şi Liga Arabă au îmbrăţişat planul de pace al lui Kofi Annan, fostul şef al ONU, care cere Damascului să retragă trupele şi armele grele până la 10 aprilie, pentru ca ulterior, 48 de ore mai târziu, să înceteze complet focurile de armă.
Fostul şef al ONU a declarat că se aşteaptă ca o încetare pe deplin a focurilor să intre în vigoare începând cu 12 aprilie.
Cu toate acestea, ambasadorul ONU în Siria a declarat că principala ameninţare pentru încetarea focului a venit din partea opoziţiei armate susţinute de către Qatar, Arabia Saudită şi Turcia.
Bashar Jaafari i-a cerut domnului Kofi Annan să obţină garanţii scrise din aceste ţări, care să ateste că sunt de acord cu planul de pace.
El a sugerat, de asemenea, că în timp ce trupele şi arme grele ar putea fi retrase din oraşe în cadrul planului, poliţia ar trebui să rămână "pentru protecţia civililor".