Pentagonul, prudent în expunerea viziunii despre Afganistan
Viitorul şef al Pentagonului este prudent în a-şi expune viziunea despre războiul din Afganistan. Leon Panetta, a evitat să precizeze când va demara retragerea din Afganistan.
11 Iunie 2011, 10:23
Directorul CIA Leon Panetta, care va deveni, în cazul în care va fi confirmat de Senat, Secretar al Apărării începând cu 1 iulie, a evitat să răspundă la întrebarea privind dimensiunea începerii retragerii trupelor americane din Afganistan, din iulie.
Leon Panetta a fost prudent în a-şi expune viziunea despre războiul din Afganistan în faţa membrilor congresului american.
Unii senatori americani afirmă că oamenii de rând din SUA şi-au pierdut răbdarea în legătură cu războiul din Afganistan subliniind că misiunea pare una "fără sfârşit".
Mai mult, Leon Panetta a arătat că este de acord cu preşedintele Barack Obama că retragerea trupelor trebuie să fie "semnificativă", fără să precizeze câţi militari ar trebui să se întoarcă acasă luna viitoare.
Pe de altă parte, oficialul american a refuzat să spună dacă este de acord cu recentele declaraţii ale secretarului apărării americane, Robert Gates, care joi îi asigura pe aliaţii din NATO la Bruxelles că America "nu se va retrage în pripă" şi că presiunea militară asupra talibanilor nu se va reduce în următoarele cel puţin şase luni.
"Fără nici o îndoială că nu vom face nici un pas care ar periclita câştigurile obţinute", a precizat oficialul american.
Leon Panetta a adăugat că "misiunea fundamentală în Afganistan este de a asigura suficientă stabilitate în aşa fel încât ţara să nu devină din nou un adăpost sigur pentru al-Qaeda şi aliaţii militanţi al -Qaeda”.
Al Qaeda din Yemen, cea mai mare ameninţare teroristă imediată
Pe de altă parte CIA consideră ramura al Qaeda din Yemen cea mai mare ameninţare teroristă imediată pentru SUA.
Cel mai înalt ofcial militar al SUA, şeful marilor state majore reunite, amiralul Mike Mullen spune chiar că ramura al Qaeda din Yemen este “ incredibil de periculoasă iar haosul politic din ţară a făcut-o încă şi mai periculoasă“.
De altfel, după mai bine de un de zile de când a întrerupt loviturile aeriene împotriva Al Qaeda din Yemen, acum administraţia americană a intensificat considerabil războiul sub acoperire, lovind suspecţii militanţi cu avioane fără pilot şi avioane de luptă.
Oficialii de la Washington spun că serviciile de spionaj americane şi saudite au primit mai multe informaţii despre posibile locaţii ale militanţilor.
Leon Panetta a arătat că elemente ale guvernului yemenit continuă să coopereze cu SUA în operaţiunile contrateroriste.
"În acest moment este evident că situaţia este incertă, că poate speria. Continuăm, însă, în mare parte operaţiunile contrateroriste", a precizat Leon Panetta.
Gaddafi va părăsi puterea
În ce priveşte războiul din Libia, Leon Panetta a fost de părere că misiunea condusă de NATO este eficientă şi că îl va forţa, în cele din urmă, pe Muammar Gaddafi să părăsească puterea.
"Am văzut regimul slăbind în mod semnificativ. Cred că sunt semne că, dacă vom continua presiunile, Gaddafi va părăsi, în cele din urmă, puterea", a precizat Leon Panetta.
Oficiali americani spun că SUA şi aliaţii NATO escaladează operaţiunile militare împotriva lui Muammar Gaddafi, în speranţa că presiunile finale să-l determine să părăsească puterea.
Comentariile au urmat unor zile de bombardamente grele asupra unor facilităţi din Tripoli.
Ele indică o mişcare de politică a administraţiei de la Washington, care a fost anterior precaută în a face din colonelul Gaddafi o ţintă.
SUA se conformează încă oficial mandatului ONU care limitează operaţiunile NATO la a proteja civilii.
În vreme, însă, ce oficialii americani reamintesc că obiectivul misiunii nu este uciderea lui Muammar Gaddafi, ei spun, totuşi, că "nimeni nu va vărsa nici o lacrimă" dacă Muammar Gaddafi va fi ucis în atacuri, între care unele cu bombe care pot distruge bunkere.
Conflictul se apropie de sfîrşit , spun oficiali americani.
Mai mulţi analişti americani spun că confirmarea lui Leon Panetta pentru prima poziţie a Pentagonului este certă.
Mai mult, aceştia adaugă că mişcarea preşedintelui Barack Obama ilustrează fuziunea dintre comunităţile militară şi cea a informaţiilor, după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001.
Generalul Petraeus, comandantul trupelor din Afganistan este nominalizatul preşedintelui Barack Obama pentru poziţia de director CIA iar Robert Gates, un vechi prieten al lui Panetta a fost el însuşi director CIA.
Leon Panetta a fost, de fapt, alegerea lui Robert Gates de a-i succeda la Pentagon după 30 iunie.