Pentagonul a anunţat noi reguli în relaţia cu presa
Pentagonul a anunţat săptămâna aceasta noile reguli impuse militarilor şi civililor apărării în relaţia cu media, asigurând, totuşi că ele nu vor fi "o cortină de fier".
10 Iulie 2010, 11:29
Fost director al CIA, secretarul apărării, Robert Gates, a denunţat în repetate rânduri scurgerile de informaţii clasificate către media.
După scandalul declanşat de declaraţiile generalului Stanley McChrystal din revista Rolling Stone care ridiculizează abordările preşedintelui Barack Obama, ale vicepreşedintelui Biden şi ale altor oficiali de la Casa Albă, şeful Pentagonului a putut găsi acum un moment care justifică noile reguli impuse în relaţia cu presa.
Demiterea generalului McChrystal din funcţia de comandant al războiului din Afganistan la 23 iunie de către preşedinte, a funcţionat ca un ceas deşteptător pentru Pentagon, care nu percepuse până atunci nicio problemă în legătură cu articolul din Rolling Stone.
În acelaşi articol, adjuncţii generalului îl calificau pe consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui, generalul James Jones, drept un "clovn".
Pentagonul spune că dezastrul militar al demiterii unui comandant de război este un exemplu despre ceea ce şeful Pentagonului, Robert Gates, numeşte în memorandumul de la doi iulie "abordarea prea lejeră în discuţiile cu media".
Robert Gates a explicat într-o conferinţă de presă, joi, la Pentagon, că "a devenit îngrijorat în legătură cu ceea ce a devenit o relaţie prea lejeră, dezorganizată şi, în unele cazuri, prea neglijentă cu presa", cu mult înaintea articolului din Rolling Stone.
Nu presa este inamicul
Robert Gates a adăugat, totuşi, că nu presa este inamicul.
Acesta a adăugat că noile reguli nu ţintesc modul în care presă îşi face meseria ci "cum şi-o fac liderii departamentului apărării".
Recunoscând confuzia în rândul militarilor cu privire la noile reguli, oficialii Pentagonului asigură că nu vor crea o "cortină de fier" interzicând accesul reporterilor într-un moment crucial al războiului din Afganistan.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, colonelul David Lapan, a arătat că regulile nu vor îngheţa accesul presei şi "nu vor schimbă în mod substanţial modul în care militarii au acum relaţia cu media"
Potrivit noilor reguli, oficialii militari şi civili ai apărării trebuie să contacteze, mai întâi, biroul pentru relaţii publice al Pentagonului "înainte de a acordă interviuri sau înaintea oricăror altor angajamente publice sau cu media care ar putea avea implicaţii naţionale sau internaţionale".
Media americană îngrijorată în legătură cu accesul la informaţii
Pentagonul poate interzice interviurile, ceea ce a provocat serioase îngrijorări în rândurile presei privind perspectiva tăierii, în cele din urmă, a accesului său la informaţii.
Întrebat într-o conferinţa de presă dacă noile reguli nu înseamnă, de fapt, suprimarea libertăţii de expresie, primul comandant militar al SUA, amiralul Mike Mullen, şeful Marilor State Majore Reunite, a spus că din perspectiva sa ele nu sunt deloc despre primul amendament (drepturile libertăţii de expresie prevăzute prin Constituţia SUA)".
"Ele sunt despre ceea ce Secretarul Apărării a numit termenii coordonării, ai sincronizării şi ai disciplinei", a mai spus admiraul Mike Mullen despre noile reguli.