PE vrea mecanism de stat de drept pentru toate statele UE
Parlamentul European solicita crearea unui un mecanism de stat de drept permanent, valabil pentru toate statele membre ale Uniunii europene.
Articol de Carmen Gavrilă, 15 Noiembrie 2018, 12:47
Parlamentul European solicita crearea unui un mecanism de stat de drept permanent, valabil pentru toate statele membre ale Uniunii europene. Într-o rezoluție non-legislativă separată, supusa la vot astazi, deputații europeni sustin ca este necesara aplicarea unui unui mecanism permanent și obiectiv la nivelul intregii UE care să evalueze dacă democrația și statul de drept sunt respectate de către toate statele membre.
Deputații europeni au ajuns la concluzia că Articolul 7 din Tratatul UE, prin care se suspenda dretul de vot al unui stat membru daca incalca statul de drept, s-a dovedit ca nu e de ajuns pentru un răspuns eficient la încălcările valorilor fundamentale ale UE. Raportul initiat de vicepresedinta grupului ALDE, Sophia in 't VELD cere Comisiei Europene sa vină cu o propunere pentru un mecanism cuprinzător pentru democraţie, stat de drept şi drepturi fundamentale, mecanism considerat urgent in actualul context european.
Mecanismul in forma propusa de parlament ar fi un pact interinstitutional care sa presupuna evaluări anuale pe bază de dovezi si fara discriminare ale tuturor statelor membre, urmate de recomandari specifice fiecărei ţări, apoi de dezbateri interparlamentare. Sophia Sophia in’t Veld, grupul ALDE din Parlamentul European:
“Pactul sau mecanismul trebuie sa se aplice tuturor statelor membre. Ar trebui ca toate sa fie evaluate pe aceleasi baze de catre toate institutiile europene. Trebuie sa fie un mecanism permanent nu unul doar determinat de vreo criza. E nevoie de monitorizare continua, e nevoie de un mecanism obiectiv, bazat pe dovezi, sa nu fie motivat politic si sa fie creat pe instrumentele existente si pe baza tratatelor actuale” a spus Sophia in’t Veld.
Raportul propune ca acest mecanism pentru democratie, stat de drept si drepuri fundamentale sa inlocuiasca mecanismul de cooperare si verificare in functiune acum pentru Romania si Bulgaria.
Insă prim vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans a declarat pentru postul nostru de radio ca dorinta de a avea mecanisme mai bune nu trebuie sa fie o scuza pentru a nu folosi ce avem deja. Comisia va veni cu cateva idei pe acest subiect la inceputul anului viitor, iar discutii similare au fost deja si in Consiliu.