PE: Proiect de rezoluţie privind statul de drept din România
Parlamentul European a definitivat proiectul de rezoluţie privind statul de drept din România, ce urmează să fie discutat în grupurile politice.
Articol de Amalia Bojescu, 07 Noiembrie 2018, 08:59
Parlamentul European a definitivat proiectul de rezoluţie privind statul de drept din România, ce urmează să fie discutat, acum, în grupurile politice, iar săptămâna viitoare să fie prezentat în plen. Radio România a intrat în posesia variantei de lucru a proiectului, pe care a sintetizat-o corespondenta RRA la Bruxelles, Amalia Bojescu.
Reporter: Parlamentul European este profund îngrijorat de modificările legislaţiei judiciare şi penale din România, în special cu privire la potenţialul său de a submina în mod structural independenţa sistemului judiciar şi capacitatea de a combate eficient corupţia, precum şi de a slăbi statul de drept.
Într-un draft al proiectului de rezoluţie, obţinut de Radio România, se vorbeşte şi despre existenţa unei dezbateri continue cu privire la rolul Serviciului Român de Informaţii şi presupusa sa intervenţie în cadrul sistemul judiciar român. În document se face referire la avizele Comisiei de la Veneţia şi independenţa sistemului judiciar şi este condamnată intervenţia violentă şi disproporţionată a forţelor de poliţie în timpul protestelor de la Bucureşti din luna august.
Deputaţii europeni fac mai multe recomandări autorităţilor române pe care le înseamnă să contracareze orice măsuri care ar dezincrimina corupţia în funcţie şi să aplice strategia naţională anticorupţie.
Ei invită autorităţile române să instituie garanţii pentru a asigura o bază transparentă şi legală pentru orice cooperare instituţională şi pentru a evita orice ingerinţe care să depăşească sistemul de verificare şi echilibrare.
Solicită, de asemenea, consolidarea controlului parlamentar asupra serviciilor de informaţii.
În draftul proiectului de rezoluţie, Parlamentul şi Guvernul României sunt îndemnate să pună în aplicare pe deplin toate recomandările Comisiei Europene, GRECO şi Comisiei de la Veneţia şi să se abţină de la orice reformă care ar pune în pericol respectarea statului de drept, inclusiv, independenţa sistemului judiciar.