PE nu este de acord cu bugetul multianual al UE
Parlamentul European a votat, miercuri, o rezoluţie prin care îşi exprimă dezacordul faţă de varianta de buget multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2014 - 2020.
13 Martie 2013, 19:15
Parlamentul European a votat, miercuri, o rezoluţie prin care îşi exprimă dezacordul faţă de varianta de buget multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2014 - 2020, rezultat în urma negocierilor liderilor statelor membre la Consiliul European din februarie.
Parlamentarii doresc să introducă anumite condiţii, cum ar fi posibilitatea de revizuire pe parcurs a bugetului.
Parlamentul European a adoptat mandatul său de negociere cu Consiliul statelor membre pentru viitorul buget european, confirmând reţinerile pe care le exprimaseră deputaţii europeni încă de la 8 februarie, când proiectul de buget 2014 - 2020 fusese adoptat de şefii de stat şi de guvern.
Atunci liderii europeni au căzut de acord, după 24 de ore de negocieri, ca viitorul buget să fie de 960 de miliarde de euro - este vorba despre creditele de angajament - şi puţin peste 908 miliarde de euro pentru cheltuielile efective.
Rezoluţia prin care parlamentul şi-a mandatat negociatorii la discuţiile cu Consiliul statelor membre a fost depusă de cinci grupuri politice, între care primele trei mari grupuri din parlament, este vorba despre populari europeni, socialişti şi liberali.
Cu toţii estimează că acordul asupra bugetului nu poate fi acceptat fără anumite condiţii, pe care le consideră esenţiale.
Între acestea, deputaţii europeni cer să fie lăsată posibilitatea de a revizui bugetul la jumătatea perioadei şi să fie creat un sistem de resurse proprii pentru finannţarea bugetului european, care în prezent este alimentat de contribuţii ale statelor membre în proporţie de aproape 80%.
Negocierile ar urma să înceapă în curând şi să dureze până n vară, iar după un acord de principiu între parlament, Consiliu şi Comisie, Parlamentul European va vota bugetul la sesiunea din luna iulie.
Este de aşteptat ca poziţiile grupurilor politice să devină mai puţin intransigente pe măsură ce vor avansa negocierile, pentru a se putea ajunge la un compromis cu Consiliul statelor membre.
În această seară, în plenul Parlamentului European va fi discutat Mecanismul de Cooperarea şi Verificare pentru justiţia din România şi Bulgaria, la iniţiativa liberalilor şi a socialiştilor români. La dezbateri este aşteptată şi Viviane Reding, comisarul european pentru justiţie