Pavel Filip cere votul parlamentarilor de la Chişinău la final de săptămână
Premierul desemnat al Republicii Moldova, Pavel Filip, intenţionează să ceară votul de încredere al parlamentului pentru programul de guvernare.
Articol de Victor Pogor, 19 Ianuarie 2016, 07:29
Premierul desemnat a avut consultări cu reprezentanţii noii majorităţi, constituite din Partidul Democrat, Partidul Liberal, foştii comunişti şi un grup de deputaţi liberal-democraţi.
Pavel Filip a menţionat că îşi doreşte o echipă profesionistă, care să facă faţă provocărilor actuale, şi a precizat că parcursul european va fi o prioritate a viitorului guvern.
"Prioritatea numărul 1 rămâne a fi parcursul european şi integrarea europeană a Republicii Moldova. Practic, programul de guvernare ar însemna realizarea şi implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova - Uniunea Europeană. Am auzit mai multe propuneri din partea grupurilor parlamentare, care numaidecât vor fi luate în calcul", a spus Pavel Filip.
Deputaţii care fac parte din noua majoritate vor participa la elaborarea viitorului program de guvernare, activând în patru grupuri de lucru tematice.
Programul urmează să fie definitivat în următoarele zile, a precizat unul dintre cei 14 foşti deputat comunişti, Violeta Ivanov.
"Deja ne-am divizat în grupurile de lucru şi începem să perfectăm programul în aşa mod ca foarte repede, chiar în câteva zile, să definitivăm programul, ca într-adevăr implementarea acestui program să aducă bunăstare şi să aducă ceea ce aşteaptă societatea, cetăţenii Republicii Moldova", a afirmat Violeta Ivanov.
Deputatul Ion Bălan, din grupul celor şase liberali democraţi care susţin noua majoritate, a declarat că în programul de guvernare ar putea fi incluse mai multe cerinţe anterioare ale PLDM, inclusiv realizarea acordului de asociere, reforma justiţiei.
Dacă aceste cerinţe vor fi acceptate, şi alţi deputaţi PLDM ar vota pentru viitorul guvern, a adăugat Ion Bălan.
"Aşteptăm încă din partea colegilor noştri ca să susţină mai mulţi guvernul, deoarece în discuţiile din fracţiune de mai multe ori au fost voci care sunt pentru învestirea acestui guvern, în cazul când toate cerinţele şi obiectivele înaintate de noi vor fi incluse şi realizate în programul de guvernare", a declarat Ion Bălan.
Deputatul democrat Valentina Buliga a declarat, după consultările cu Pavel Filip, că doecamdată nu s-a discutat repartizarea funcţiilor în viitorul executiv, precizând că guvernul nu va fi format pe criterii politice.
"Va fi un guvern de echilibru. Experienţa tristă, pe alocuri, a partajărilor ne-a dat o lecţie şi noi trebuie să ţinem cont că guvernul trebuie să fie unul profesionist, pragmatic, şi nu bazat doar pe criterii politice", a spus Valentina Buliga.
Pentru învestirea guvernului sunt necesare cel puţin 51 de voturi, iar candidatura democratului Pavel Filip este susţinută de 55 de deputaţi.
Noul guvern trebuie votat până la 29 ianuarie, în caz contrar, parlamentul va fi dizolvat.