Patru ani de la aşa-numita "Revoluţie Twitter" din R. Moldova
În urmă cu patru ani, tineri s-au mobilizat, cu ajutorul reţelelor de socializare, pentru a protesta faţă de fraudarea alegerilor, care indicau victoria Partidului Comunist.
Articol de Cătălin Gomboş, 07 Aprilie 2013, 11:50
Republica Moldova marchează, duminică, patru ani de la aşa-numita "Revoluţie Twitter", protestele anticomuniste declanşate de rezultatele alegerilor generale din 5 aprilie.
Procuratura Generală, Ministerul de Interne şi Serviciul de Informaţii şi Securitate urmează să prezinte, săptămâna viitoare, în parlamentul de la Chişinău, rapoarte cu privire la evenimentele de acum patru ani, în contextul în care dosarul 7 aprilie rămâne unul controversat.
Manifestanţii, majoritatea tineri, s-au mobilizat, cu ajutorul reţelelor de socializare, pentru a protesta faţă de fraudarea alegerilor generale, după ce rezultatele parţiale au indicat o nouă victorie a Partidului Comuniştilor.
Aflat de opt ani la guvernare, acesta obţinuse aproape 50% din sufragii şi 60 dintre cele 101 de mandate de deputat, cu unul mai puţin decât era nevoie pentru alegerea şefului statului.
Protestele au degenerat în violenţe, iar clădirile parlamentului şi preşedinţiei au fost vandalizate.
Ulterior, sute de protestatari au fost arestaţi şi maltrataţi de forţele de ordine.
Număr mic de condamnări, în pofida sutelor de cazuri de maltratare
Doar 34 de poliţişti au fost, până acum, trimişi în judecată, iar dintre aceştia 20 au fost achitaţi şi 14 au primit pedepse cu suspendare.
Numărul mic de condamnări, în ciuda faptului că există sute de cazuri de maltratare şi tortură bine documentate, a atras o serie de critici din partea societăţii civile de la Chişinău.
Există, totodată, nemulţumiri legate de faptul că încă nu se ştie exact ce s-a întâmplat în zilele de 7 şi 8 aprilie, cu toate că partidele proeuropene, venite la putere câteva luni mai târziu, au promis că anchetarea evenimentelor va fi una dintre priorităţile noii guvernări.
Cea de-a patra aniversare a Revoluţiei Twitter găseşte, însă, Republica Moldova într-o nouă criză politică, după ce guvernul a fost demis de parlament; partidele care, după evenimentele din aprilie, au format o alianţă anticomunistă şi proeuropeană se află, acum în conflict deschis.