Partidul Comunist din Republica Moldova, favorit în sondaje
Un sondaj de opinie arată că dacă duminica viitoare în Republica Moldova ar avea loc alegeri parlamentare, Partidul Comuniştilor s-ar plasa pe primul loc printre opţiunile electoratului cu 39 la sută din voturi.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 04 Noiembrie 2010, 17:18
Un sondaj dat publicătăţii joi la Chişinău arată că dacă duminica viitoare în Republica Moldova ar avea loc alegeri parlamentare, Partidul Comuniştilor s-ar plasa pe primul loc printre opţiunile electoratului cu 39 la sută din voturi.
Cel mai bine cotat partid din actuala Alianţă de guvernare este formaţiunea premierului Vlad Filat.
Partidul Liberal Democrat din Moldova ar acumula 21 la sută din opţiuni, urmat de Partidul Democrat al lui Marian Lupu, cu 19 la sută.
Partidul Liberal al preşedintelui interimar Mihai Ghimpu ar acumula 13 la sută.
Sub pragul accesului în parlament, de 4 la sută, ar ajunge Alianţa Moldova Noastră, cu 2 procente din preferinţele respondenţilor.
Liderul comunist Vladimir Voronin rămâne politicianul în care cea mai mare parte din moldoveni au încredere, cu 21 la sută din răspunsuri, urmat de premierul Vlad Filat, cu 14%, preşedintele PD-ului Marian Lupu, cu 10%, iar liderii Partidului liberal, Mihai Ghimpu şi Dorin Chirtoacă, au 6 şi, respectiv, 2%.
Coordonatorul cercetării, George Popescu, de la Centrul pentru Studierea Opiniei şi Pieţii din România, a declarat că potrivit sondajului doar jumătate dintre respondenţi au declarat că vor veni la votare.
Alegerile parlamentare anticipate vor avea loc la 28 noiembrie, astfel încât partidele din Republica Moldova mai au câteva săptămâni pentru a influienţa opţiunile indecişilor, a precizat Valentin Jigău, directorul companiei CBS-AXA, care a realizat sondajul.
Referindu-se la orientarea externă a Republicii Moldova, Valentin Jigău a afirmat că doar trei la sută dintre respondenţi au optat pentru unirea cu România.
Opţiunile geopolitice ale cetăţenilor moldoveni par a fi împărţite în jumătate – 47 la sută pledează pentru apropierea de UE, iar 46 la sută – pentru Comunitatea Statelor Independente.
Sondajul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ de peste 1500 de persoane, din 88 de localităţi, în perioada 22-30 octombrie şi are o marjă de eroare de plus munis 2,5 la sută.