Partidele pro-europene din Ucraina, posibil acord de guvernare
Un acord de guvernare ar urma să fie încheiat, în Ucraina, de principalele formaţiuni pro-europene care conduc în alegerile parlamentare.
28 Octombrie 2014, 15:33
Blocul politic al preşedintelui Poroşenko şi Frontul Popular al premierului Iaţeniuk sunt aproape la egalitate, cu apromativ 22 de procente fiecare, după numărarea a aproximativ 90 % din voturile pentru liste de partid.
Sistemul electoral din Ucraina combină, însă, listele de partid cu votul uninominal, iar formaţiunea preşedintelui ar mai obţine câteva zeci de mandate de deputat în plus din circumscripţiile uninominale.
Cele două partide nu au, însă, majoritatea necesară guvernării, iar preşedintele Poroşenko a început negocieri şi cu alte partide.
Frontul Popular al premierului Arseni Iaţeniuk, cu un rezultat de 22,1%, îşi menţine avansul de patru zecimi de procent în faţa Blocului Petro Poroşenko proprezidenţial, cu 21,7%, tendinţa constantă din ultimele 24 de ore permitându-i să spere în câştigarea alegerilor pe listele de partid, în care se dispută 225 de mandate.
Pragul de 5% este depăşit de alte patru partide - Samopomoşci (Autoajutorarea), Blocul de Opoziţie, Partidul Radical şi Partidul Batkivşina, astfel încât doar şase formaţiuni vor putea avea grupuri parlamentare în viitoarea Radă Supremă.
Partidul Svoboda, Partidul Comunist şi formaţiunile de extremă dreapta nu intră în Parlament
Nu intră în parlament Partidul ultranaţionalist Svoboda, Partidul Comunist şi formaţiunile de extremă dreapta, cum este multmediatizatul sector de dreapta, deşi liderul acestuia va fi în Radă în calitate de câştigător al alegerilor în circumscripţia sa uninominală.
Astfel de deputaţi vor avea şi alte partide ce nu depăşesc pragul electoral, inclusiv Svoboda.
În circumscripţiile uninominale se dispută 198 de mandate ce vor reveni în majoritate independenţilor şi reprezentanţilor Blocului Petro Poroşenko, care va avea, astfel, cel mai mare număr de deputaţi, între cei astfel aleşi fiind şi fiul actualului şef al statului.
Ministrul rus de externe a anunţat că Rusia va recunoaşte rezultatul alegerilor separate din regiunile Doneţk şi Lugansk.
Rebelii rusofoni vor să organizeze scrutinul pe 2 noiembrie, iar Serghei Lavrov spune că votul este important pentru că va da legitimitate autorităţilor locale. Mai multe circumscripţii din est, precum şi cele din Crimeea anexată de ruşi, nu au funcţionat în alegerile parlamentare care au avut loc duminică în Ucraina.
Autorităţile de la Kiev au hotărât, totuşi, să nu desfiinţeze mandatele de parlamentar de acolo pentru a nu consfinţi pierderea teritoriilor respective.
Hartă: Mai multe circumscripţii din est, precum şi cele din Crimeea anexată de ruşi, nu au funcţionat în alegerile parlamentare care au avut loc duminică în Ucraina. (editare grafică Răzvan Stancu)