Parlamentul Rusiei: Trupe ruse "pot fi utilizate" în Ucraina
Viceministrul rus de externe Grigori Karasin a subliniat că acordul Camerei Superioare a Parlamentului nu înseamnă şi că preşedintele Putin va face automat uz de acest drept.
01 Martie 2014, 18:17
Autorităţile ruse vor să trimită forţe militare în Ucraina "până la normalizarea situaţiei" din această ţară.
Ruşii invocă situaţia extraordinară din Ucraina şi ameninţarea ce apasă asupra vieţii cetăţenilor ruşi şi a efectivelor contingentului militar rus desfăşurat în Crimeea.
Consiliul Federaţiei a aprobat în unanimitate solicitarea preşedintelui Vladimir Putin privind utilizarea forţelor armate ruse pe teritoriul ucrainean, în vederea normalizării situaţiei politice din ţara vecină.
Argumentele Kremlinului: situaţia excepţională din Ucraina şi pericolele la adresa vieţii cetăţenilor şi militarilor ruşi staţionaţi acolo, în conformitate cu Tratatul ruso-ucrainean.
La rândul său, Consiliul Federaţiei a motivat susţinerea cererii preşedintelui Putin şi prin declaraţia lui Viktor Ianukovici, pe care îl consideră preşedinte al Ucrainei, care a susţinut apelul autorităţilor pro-ruse din Crimeea.
În cursul dimineţii, noul premier pro-rus al Crimeii, Serghei Aksenov, a solicitat oficial preşedintelui Putin ajutor în vederea stabilizării situaţiei din această republică autonomă, iar în cursul zilei, Duma de Stat a Rusiei a adoptat o declaraţie în care, referindu-se la formaţiunile paramilitare ale Maidanului, afirmă că din cauza acţiunilor acestor forţe radicale, nici una din ramurile puterii din Ucraina nu are capacitatea de a lua decizii legitime.
Ajunse la putere prin forţă, aceste forţe încearcă, la rândul lor, să îşi impună voinţa, inclusiv populaţiei din regiunile preponderent rusofone din est şi sud-est, parlamentarii ruşi cerând să se ia măsuri "exhaustive" pentru apărarea cetăţenilor ruşi din Ucraina, iar preşedinta Consiliului Federaţiei, Valentina Matvienko, a declarat că nu exclude introducerea în Ucraina a unui contingent limitat de trupe ruseşti.
Pe de altă parte, comentând decizia Consiliului Federaţiei, viceministrul de externe Grigori Karasin a ţinut să sublinieze că acordul acesteia nu înseamnă şi că preşedintele Putin va face automat uz de acest drept.
La Kiev, singura reacţie de până acum este convocarea, azi, a unei reuniuni de urgenţă a Consiliului pentru Securitate şi Apărare Naţională, iar mâine, a unei sesiuni extraordinare a Parlamentului.
Mai multe ştiri despre evenimentele din Ucraina, aici.