Parlamentul irakian urmează să îşi aleagă preşedintele
Formaţiunile politice s-au arătat sceptice privind şansele de deblocare a crizei politice în condiţiile în care premierul interimar nu pare dispus să renunţe la un nou mandat.
Articol de Cătălin Gomboş, 13 Iulie 2014, 08:47
Irakul se îndreaptă către haos, dacă politicienii nu vor ajunge rapid la un compromis - a avertizat sâmbătă, un trimis ONU la Bagdad.
Parlamentul ţării ar trebui să îşi aleagă, duminică, preşedintele, un prim pas înainte de numirea unui prim ministru şi alegerea preşedintelui ţării.
Între timp au continuat luptele între forţele guvernamentale şi militanţii sunniţi, iar fostul adjunct al lui Saddam Hussein le-a cerut tuturor irakienilor să se alăture revoltei şi să elibereze Bagdadul.
Principala alianţă politică sunnită din Parlamentul irakian a acceptat, sâmbătă, să nominalizeze un candidat pentru funcţia de preşedinte al Legislativului, aceasta, potrivit unui algoritm convenit după 2003, le revine sunniţilor, în timp ce primul ministru este un şiit iar preşedintele ţării un kurd.
După numirea preşedintelui parlamentului, acesta are 30 de zile pentru a-l alege pe şeful statului care are la dispoziţie 15 zile pentru a numi un prim-ministru, însă s-ar dori ca toate cele 3 nume să fie cunoscute cât mai repede, pentru a da un semn de coeziune politică.
Scepticism privind rezolvarea crizei politice
Reprezentanţi ai mai multor formaţiuni politice aparţinând celor trei grupuri s-au arătat, însă, sceptici, cu privire la şansele de deblocare a crizei politice în condiţiile în care premierul interimar Nuri al Maaliki, puternic contestat de sunniţi, nu pare dispus să renunţe la un nou mandat în fruntea Guvernului.
Succesul de luna trecută a jihadiştilor din statul islamic, care acum controlează cea mai mare parte din vestul şi nordul Irakului, a fost facilitat de alienarea triburilor sunnite, în ultimii ani, de către Guvernul şiitului Al Maaliki; acestea au tolerat şi chiar au sprijinit jihadiştii pe teritoriul lor.
Statul Islamic a fost ajutat şi de elemente ale fostului regim de la Bagdad, iar adjunctul lui Saddam Hussein, Izzat Ibrahim al-Douri, care se ascunde de 11 ani, i-a lăudat, sâmbătă, într-un mesaj audio, şi le-a cerut irakienilor să li alăture pentru a elibera ţara.
Între timp, s-au înregistrat noi ciocniri, în nord între miliţiile kurde, Peshmerga, şi jihadişti, iar în centrul ţării între militanţi sunniţi şi forţele pro-guvernamentale.