Parlamentul European sprijină eforturile de aducere în siguranţă acasă a copiilor ucraineni deportaţi ilegal în Rusia
Parlamentul European sprijină eforturile de aducere în siguranţă acasă a copiilor ucraineni deportaţi ilegal în Rusia. În cadrul unei dezbateri în plen, eurodeputaţii au discutat şi despre mandatul de arestare emis de Curtea Penala Internațională pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin, acuzat de crime de război şi deportări şi transfer ilegal de copii ucraineni în Rusia.
Articol de Alina Stănuţă, 19 Aprilie 2023, 19:25
Autoritățile europene continuă eforturile de identificare a victimelor deportărilor ilegale din Ucraina către Rusia și mențin angajamentul de a face toate eforturile pentru ca cei responsabili de crime și deportări ilegale să ajungă în fața justiției. Utilizând pretextul evacuării, Rusia a început să transfere și să deporteze în mod forțat copii din Ucraina din zonele ocupate după invazia din februarie 2022, spunea vicepreședinta Comisiei Europene, Věra Jourová.
Věra Jourová: Numărul copiilor deportați forțat sau transportați forțat variază în funcție de surse, însă Comitetul de informare al Ucrainei a fost informat de aproximativ 16.000 de cazuri până vinerea trecută. Cu alte cuvinte, e vorba de deportări masive. În conformitate cu platforma pentru copii ucraineni, doar 361 de copii s-au întors până acum acasă. De aceea, Uniunea Europeană susține mandatul reprezentantului special al Secretarului Națiunilor Unite pentru copii și conflicte armate pentru a participa alături de Ucraina și Rusia la măsuri necesare pentru rezolvarea acestor cazuri.
Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare în martie pe numele președintelui rus Vladimir Putin și al comisarului pentru drepturile copilului din Rusia, Maria Lvova-Belova, ambii suspectați pentru presupuse crime de război pentru deportarea ilegală și transferarea copiilor ucraineni din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă.