Parlamentul European solicită recunoaşterea opoziţiei libiene
Membrii legislativului european au emis o rezoluţie prin care cer înaltului reprezentant Catherine Ashton să iniţieze recunoaşterea Consiliului Naţional de Tranziţie din Libia.
Articol de Sorin Solomon, 10 Martie 2011, 16:14
Parlamentul European a emis o rezoluţie prin care cere înaltului reprezentant Catherine Ashton să iniţieze recunoaşterea Consiliului Naţional de Tranziţie din Libia.
Rezoluţia deputaţilor europeni solicită statelor membre să fie pregătite pentru posibilitatea instaurării unei zone cu interdicţie de survol pentru a stopa violenţele şi criza umanitară din Libia, precizează un comunicat al Parlamentului European.
Rezoluţia semnată de toate grupurile politice solicită Uniunii Europene recunoaşterea Consiliului Naţional interimar drept autoritatea oficială care reprezintă opoziţia libiană.
Statele membre ar trebuie "să fie pregătite pentru o eventuală decizie a Consiliului de Securitate al ONU privind măsuri suplimentare, inclusiv posibilitatea instituirii unei zone de excluziune aeriană pentru preîntâmpina astfel un atac împotriva populaţiei civile", în conformitate cu un mandat al ONU şi în coordonare cu Liga Arabă şi Uniunea Africană, au subliniat deputaţii într-o rezoluţie adoptată cu 584 voturi pentru, 18 împotrivă şi 18 de abţineri.
Pentru a sprijini reprezentanţii societăţii libiene şi de a le da o anumită credibilitate internaţională, deputaţii solicită Uniunii să stabilească relaţii cu reprezentanţii Consiliului Naţional de Tranziţie şi să înceapă procesul de a le oficializa.
Parlamentul European a condamnat cu cea mai mare determinare ceea ce a numit "cazurile sistematice de încălcare a drepturilor omului" în Libia de către regim, solicitând lui Muammar Gaddafi să renunţe la putere.
Deputaţii atrag atenţia că unele dintre acestea ar putea fi considerate chiar "crime împotriva umanităţii" şi solicită "trimiterea unei comisii internaţionale independente de anchetă în Libia pentru a investiga toate cazurile presupuse de încălcare a dreptului internaţional în materie de drepturile omului".