Parlamentul European a dezbătut negocierile dintre UE şi Marea Britanie
Negocierile privind viitorul referendum din Marea Britanie pe tema rămânerii sau nu în Uniunea Europeană au dominat dezbaterea de ieri a Parlamentului European.
04 Februarie 2016, 07:29
Negocierile privind viitorul referendum din Marea Britanie pe tema rămânerii sau nu în Uniunea Europeană au dominat dezbaterea de ieri cu privire la summitul european din 18-19 februarie, care va fi dedicat, de asemenea, discuţiilor despre criza imigraţiei.
Majoritatea eurodeputaţilor au subliniat că rămânerea în Uniune ar fi de preferat, atât pentru Marea Britanie, cât şi pentru celelalte state membre, dar au pus sub semnul întrebării unele dintre reformele solicitate de Londra.
Eurodeputaţii au dezbătut propunerea făcută de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, după negocierile avute la Londra cu premierul britanic, David Cameron, legate de demersul acestei ţări de a reforma spaţiul comunitar.
Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a propus între altele şi un mecanism care ar putea fi accesat de statele membre pentru a-i priva timp de patru ani pe cetăţenii europeni de primirea ajutoarelor sociale în cazul în care muncesc într-un alt stat membru.
Propunerea a fost făcută la solicitarea Londrei. Marea Britanie a cerut, de asemenea, o serie de reforme, după care îşi va întreba cetăţenii dacă vor să rămână în Uniunea Europeană sau să o părăsească.
Într-o primă reacţie, după anunţarea propunerii negociate la Londra de către Donald Tusk, şeful executivului comunitar, Jean-Claude Juncker, a declarat în plenul Parlamentului că aceasta este justă şi trebuie sprijinită de legislativul european.
Referitor la mecanismul prin care muncitorii europeni ar putea fi privaţi patru ani de ajutoarele sociale într-un alt stat membru, Juncker a explicat.
"Am propus crearea acestui mecanism conceput pe îngrijorările Marii Britanii. Acesta va permite, în cazul în care sunt mulţi muncitori, numărul acestora este excesiv de mare, să le fie restricţionate beneficiile sociale într-o manieră graduală pentru o perioadă maximă de patru ani. Existenţa acestui mecanism va fi limitată însă în timp şi acesta este un lucru important de reţinut", a spus Jean-Claude Juncker.
Legislativul trebuie să-şi dea acum acordul pentru noile aranjamente, a adăugat Jean-Claude Juncker.
"Ceea ce vrem pentru Marea Britanie este să rămână în interiorul Uniunii Europeneşi să fie convinsă că este mai bină să rămână în această familie şi vreau să-i mulţumesc domnului Juncker pentru eforturile făcute. Domnul Cameron a luptat şi el din greu pentru opiniile sale, dar nu vrem o Europă britanică, vrem o propunere bună pentru întreaga Europă", a spus liderul grupului Popularilor Europeni din legislativ, Manfred Weber.
"Pentru a stabili rolul Marii Britanii în Uniunea Europeană în timpul negocierilor trebuie să clarificăm în mod special problema drepturilor lucrătorilor europeni pentru care suntem îngrijoraţi, dar trebuie să fie clar angajamentul nostru, ca grup politic în Parlamentul European, este ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană", a afirmat liderul socialiştilor şi democraţilor din Parlamentul European, Gianni Pittella.
Liderul grupului liberalilor şi democraţilor europeni, ALDE din Parlament, Guy Verhofstadt, a declarat că plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar duce la o pierdere de influenţă.
"Europa fără Marea Britanie nu contează. Nu este o contragreutate. Aceasta contează împotriva Chinei, împotriva Rusiei, împotriva SUA, iar Putin este, de fapt, cel care câştigă în acest joc în cele din urmă pentru că lui Vladimir Putin, liderul rus, îi place o Europă divizată", a declarat Guy Verhofstadt.
În calitate de colegislator, Parlamentul European va juca un rol-cheie în orice iniţiativă de a reforma Uniunea Europeană, ca urmare a negocierilor actuale privind solicitările făcute de Londra.