Parlamentul din Crimeea adoptă o declaraţie de independenţă
Parlamentul din Crimeea a adoptat o declaraţie în sprijinul independenţei regiunii faţă de Ucraina, cu doar câteva zile înaintea referendumului de duminică.
11 Martie 2014, 16:33
Cu cinci zile înaintea referendumului de duminică, parlamentul din Crimeea a adoptat astăzi o declaraţie în sprijinul independenţei regiunii faţă de Ucraina.
De asemenea, declaraţia prevede ca după referendum Crimeea să ceară Rusiei să fie admisă ca subiect al Federaţiei.
Tot astăzi, fostul preşedinte Viktor Ianukovici a spus, într-o declaraţie de presă, în Rusia, că ceea ce se întâmplă în Crimeea este rezultatul acţiunii "neo-fasciştilor" ajunşi la putere la Kiev.
Declaraţia parlamentului de la Simferopol prevede că Crimeea va fi proclamată stat independent, suveran, democratic, multietnic şi laic.
Dacă la referendum locuitorii vor vota pentru unirea cu Rusia, autorităţile Crimeei vor adresa Moscovei cererea oficială privind primirea în componenţa Federaţiei ruse, a întregii Crimei.
Este vorba de Republica autonomă Crimeea şi oraşul Sevastopol, ce are un statut special, declaraţia fiind susţinută şi de Consiliul Municipal din Sevastopol.
Ca argumente sunt invocate Carta ONU, inclusiv dreptul la autodeterminare a popoarelor, cât şi decizia Curţii Internaţionale ONU în cazul Kosovo, potrivit căreia proclamarea unilaterală a independenţei unei părţi a unui stat nu contravine dreptului internaţional.
Preşedintele parlamentului Crimeei, Vladimir Konstantinov, a declarat că, deşi regiunea autonomă îl recunoaşte pe Viktor Ianukovici ca preşedintele legitim al Ucrainei, decizia de secesiune a regiunii este ireversibilă.
Measjul lui Ianukovici
Ianukovici, în declaraţia sa de astăzi de la Rostov-pe-Don, nu s-a referit decât în treacăt la situaţia din Crimeea, acuzând noua putere că acţiunile acestea au fost cele ce au provocat ruperea Crimeei de Ucraina.
Ianukovici a declarat din nou că este singurul preşedinte legitim al tării şi comandant suprem al forţelor armate ucrainene şi a numit " lipstită de legitimitate" alegerile prezidenţiale anticipate programate pentru 25 mai.
El a dezminţit informaţiile din presă privind decesul său şi declarând că la Kiev au ajuns la putere forţe ultranaţionaliste şi extremiste, a chemat comunitatea internaţională să nu susţină ceea ce el a numit "lovitura de stat neconstituţională de la Kiev".
El a promis, de asemenea, că va reveni la Kiev cât de curând, atunci când situaţia o va permite.
De asemenea, el a acuzat puterea ucraineană că doreşte să pună armata sub controlul naţionaliştilor şi extremiştilor şi să declanşeze astfel un război civil, scop în care din armată sunt destituiţi - afirmă Ianukovici - ofiţerii superiori care "se opun folosirii armatei împotriva populaţiei".
Avioane NATO deasupra României
Pe plan internaţional, se înregistrează un blocaj în discuţiile referitoare la situaţia din Ucraina. Europenii şi americanii continuă să susţină că referendumul programat duminică în Crimeea este ilegal, în timp ce Rusia consideră că e dreptul autorităţilor din republica rusofonă să decidă statutul acesteia.
De astăzi, avioane de recunoaştere ale NATO vor începe să patruleze la frontiera estică a Alianţei, deasupra României şi Poloniei.
Şi tot astăzi încep, în Marea Neagră, exerciţii navale, programate de mai mult timp, la care participă Statele Unite, România şi Bulgaria.