Parlamentul de la Madrid a discutat din nou, problema catalană
Premierul spaniol, Mariano Rajoy, a cerut o participare masivă la alegerile din 21 decembrie
09 Noiembrie 2017, 00:42
Până la campania electorală pentru alegerile regionale catalane mai este o lună, dar viaţa politică spaniolă este dominată de acţiunile partidelor, în sensul pregătirii pentru 21 decembrie.
Dacă ieri, în Catalonia a fost grevă generală, la Madrid s-a discutat din nou în parlament problema catalană şi premierul Spaniei a cerut o participare masivă la alegeri. Corupţia din partidul aflat la guvernare a fost şi ea o temă a interpelărlor.
Pricipalul partid de opoziţie, Partidul Socialist, a cerut premierului politică şi dialog pentru rezolvarea crizei catalane. În răspunsul său din Congresul Deputaţilor, Mariano Rajoy a cerut o participare masivă la alegeri.
Mariano Rajoy: "Trebuie să ne gândim la viitor, care începe cu aceste alageri din 21 decembrie, la care eu sper să fie o participare masivă, pentru că oamenii sunt conştienţi de importanţa lor. Sper ca aceste alegeri să deschidă o nouă etapă politică. Aceasta trebuie să fie una de linişte, de normalitate, de convieţuire în care să fie respectate regulile jocului şi care să ajute la recuperarea economiei spaniole".
Premierul spaniol a recunoscut că situaţia catalană este problematică, deoarece criza politică are consecinţe îngrijorătoare asupra economiei, cu efecte directe în turism.
La sesiunea săptămânală de control al guvernului, ieri, ministrul Justiţiei, Rafael Catala, a fost interpelat de formaţiunea Podemos, care a cerut clarificări privind dosarul Bárcenas, mai precis să spună dacă şeful guvernului, Mariano Rajoy, a primit bani la negru de la Partidul Popular, în perioada în care Luis Bárcenas a fost trezorierul formaţiunii. Această ipoteză a fost confirmată ieri de şeful Departamentului de infracţiuni financiare din cadrul Poliţiei spaniole.El a declarat în parlament, răspunzând întrebărilor Comisiei de specialitate din Congresul Deputaţilor, că există indicii că Mariano Rajoy se află printre beneficiarii salariilor la negru de la partid.
Ministrul Justiţiei a răspuns precizând că nu există o sentinţă în cazul menţionat şi că, deocamdată, se crede în prezumţia de nevinovăţie. În orice caz, a precizat ministrul justiţiei, cei care au beneficiat de salarii la negru de la partid pot avea, eventual, o responsabilitate civilă, deoarece nu aveau la cunoştinţă că se comitea o infracţiune.
Cazul Gurtel de finanţare ilegală a Partidului Popular a fost investigat de poliţie timp de opt ani. Poliţia spaniolă a descoperit, după ce ziarul El Pais a publicat o extinsă anchetă jurnalistică, un grup de companii care beneficiau de contracte publice şi care, în schimb, plăteau campaniile electorale ale partidului. Acestea emiteau însă facturile pentru o reţea de firme condusă de Francisco Correa, un apropiat al liderilor formaţiunii politice condusă de premeirul Rajoy. Corupţie în stare pură, a specificat şeful Departamentului Poliţiei spaniole, care a investigat cazul şi care poate fi descrisă, potrivit propriilor cuvinte astfel: "O organizaţie care a operat timp îndelungat, care a ajuns până la nivelul cel mai profund în adminsitraţia publică, până a parazitat-o şi a absorbit capacitatea responsabililor politici de a gestiona fonduri publice". Pentru că a coordonat ancheta, poliţistul a fost acţionat în instanţă de Partidul Popular, în şapte ocazii.