Parlamentul de la Chişinău a adoptat strategia naţională de apărare
Strategia identifică drept riscuri de securitate la adresa Republicii Moldova continuarea războiului declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei şi operaţiunile de tip hibrid desfăşurate de Federaţia Rusă împotriva Republicii Moldova.
Articol de Eva Fruntașu, 27 Decembrie 2024, 18:58
Parlamentul de la Chişinău a adoptat strategia naţională de apărare, identificând ca riscuri principale la adresa securităţii Republicii Moldova războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi dislocarea ilegală a trupelor ruseşti în regiunea transnistreană. Documentul prevede, între altele, creşterea bugetului pentru Apărare la 1% din PIB până în anul 2030, după cum relatează Eva Fruntaşu de la Radio Chişinău.
Reporter: Strategia identifică drept riscuri de securitate la adresa Republicii Moldova continuarea războiului declanşat de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei şi operaţiunile de tip hibrid desfăşurate de Federaţia Rusă împotriva Republicii Moldova.
De asemenea, prezenţa ilegală a forţelor armate ruse în regiunea transnistreană reprezintă o ameninţare la adresa securităţii Republicii Moldova şi pune în dificultate funcţionarea juridică şi recunoaşterea internaţională a statutului de neutralitate al ţării, a declarat ministrul apărării, Anatolie Nosatîi.
Strategia trasează obiective care să asigure dezvoltarea şi modernizarea capacităţii naţionale de apărare, integrarea în arhitectura de securitate şi apărare a Uniunii Europene, dezvoltarea parteneriatelor bilaterale regionale şi internaţionale în domeniul apărării şi securităţii militare, precum şi atingerea unui procent din PIB pentru apărare naţională până în anul 2030.
Anatolie Nosatîi: Obiectiv 1: Dezvoltarea şi modernizarea capacităţii naţionale de apărare. 2: Integrarea în arhitectura de securitate şi apărare europeană. 3: Aprofundarea relaţiilor de cooperare şi parteneriat. 4: Consolidarea credibilităţii strategice a Republicii Moldova cu alocarea sustenabilă pentru apărarea naţională şi 5: poziţionarea ca furnizor regional şi internaţional de securitate.
Republica Moldova are cea mai mică armată din Europa, raportată la numărul populaţiei, şi nu dispune de o industrie de apărare proprie. Conform datelor statistice la nivel mondial, Republica Moldova ocupă locul 144 din 145 ca putere militară.