Parlamentul catalan "a creat un posibil scenariu de nesupunere"
Parlamentul regional din Catalonia a votat pentru independenţă şi a dat undă verde unei rezoluţii care prevede separarea provinciei de Spania, dar guvernul are pregătit un răspuns.
10 Noiembrie 2015, 05:45
Parlamentul regional din Catalonia a votat pentru independenţă şi a dat undă verde unei rezoluţii care prevede separarea provinciei de Spania.
Constituţia Spaniei nu permite însă desprinderea niciunei regiuni, iar premierul de centru-dreapta, Mariano Rajoy, al cărui partid va avea de înfruntat alegerile generale din decembrie, a spus că va bloca iniţiativa în instanţă.
Se aprobă cu 72 de voturi pentru, 63 împotrivă şi nicio abţinere - astfel a anunţat preşedinta parlamentului catalan, Carmé Forcadell, rezultatul votului de ieri pentru rezoluţia care se doreşte materializarea unei noi faze politice în Catalonia: iniţierea procesului de independenţă pentru constituirea Republicii Catalane.
Imediat după votul din parlamentul catalan, premierul Mariano Rajoy a declarat.
"În acelaşi moment în care parlamentul catalan aproba o rezoluţie prin care se urmăreşte iniţierea unui proces ilegal de constituire a unei republici independente catalane, guvernul a luat o decizie acţionând în consecinţă: tocmai am semnat solicitarea unei opinii de urgenţă din partea Consiliului de Stat pentru înaintarea recursului corespunzător de neconstituţionalitate", a declarat premierul Spaniei.
Rezoluţia a declanşat o situaţie inedită, spun analiştii de la Madrid, deoarece instituţiile catalane au creat un posibil scenariu de nesupunere faţă de statul spaniol.
În afară de iniţierea procesului de independenţă, rezoluţia votată prevede elaborarea legilor care ar face efectivă secesiunea.
Formaţiunile care doresc independenţa ştiu că rezoluţia va fi suspendată imediat, cel mai probabil miercuri, când Tribunalul Constituţional va admite recursul guvernului, o procedură suficientă pentru anularea automată a rezoluţiei catalane.
Este de aşteptat să înceapă discuţiile pentru proiectele de lege privind constituirea finanţelor publice catalane şi a asigurărilor sociale, principalele legi care ar da naştere rupturii faţă de statul spaniol.
În acelaşi timp, guvernul de la Madrid va căuta un responsabil direct pentru situaţia catalană şi informaţiile de până acum arată că preşedinta parlamentului catalan, Carmé Forcadell, va fi ţinta unei acuzaţii în acest sens, situaţie care va duce, cel mai probabil, la suspendarea sa din funcţie.
Astăzi, parlamentul catalan va vota viitorul guvern, care are ca principală misiune ruptura de Spania.
Deocamdată, dacă la Madrid acţiunile şi declaraţiile sunt clare şi puse la punct, la Barcelona, candidatul pentru funcţia de lider al guvernului regional, Artur Mas, nu a reuşit să convingă parlamentul în dezbaterile de luni că este persoana potrivită pentru această funcţie.