Parcurile şi rezervaţiile din Italia, afectate de austeritate
Ministrul mediului din Italia spune că jumătate din parcurile și rezervațiile naturale riscă să fie desfiinţate din cauza reducerilor impuse de pachetul de austeritate luat de guvern.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 21 Iulie 2010, 16:08
Jumătate din parcurile și rezervațiile naturale ale Italiei riscă să fie desfiinţate din cauza reducerilor impuse de pachetul de austeritate.
Apelul este făcut de ministrul mediului, care este nemulţumit de faptul că dacă în 2008 ei beneficiau de o finanţare de peste 80 de milioane de euro, în 2010 aceasta a ajuns la 29 de milioane de euro, iar prin pachetul de austeritate urmeză să se taie încă 50% şi din această sumă, adica bugetul va fi mai mic de 15 milioane de euro pe 2011.
Doar 15 milioane de euro pe an va avea la dispoziție până în 2013, ministerul mediului de la Roma pentru întreținerea parcurilor şi rezervațiilor naturale din peninsulă.
Fondurile alocate pentru întreţinerea parcurilor şi rezervaţiilor naturale se înjumătăţesc în anii următori
Potrivit ministrului mediului, Stefania Prestigiacomo, în 2008 fondurile alocate erau de peste 80 de milioane de euro, în 2009 s-au redus la 29 de miloane, ca pentru următorii ani suma să se înjumătățească.
”Daca nu se schimbă, le închid” – trage un semnal de alarmă ministrul pentru care singura soluție rămasă este desfiinţarea a jumătate dintre parcurile naturale din peninsulă.
”Cu banii rămași nu suntem în măsură să plătim sumele de întreținere, iar de salariile personalului nici că mai vorbim” susține ministrul Prestigiacomo, precizând că este vorba de gestionarea a 24 de parcuri naționale plus alte patru care au fost de curând amenajate, însă nu au fost încă deschise vizitatorilor.
Referitor la decizia luată deja de guvernul italian, de a nu mai admite nici un fel de schimbare în cazul pachetului de austeritate adoptat joi de Senat, ministrul mediului cere o nouă măsură care ar putea restabili resursele pentru parcuri.
Ministrul explică de altfel că este nevoie să se țină cont că ”parcurile naționale italiene nu sunt doar bijuteriile naturale ale țării, dar sunt și adevărate rezervoare de biodiversitate cu un potențial economic deosebit de relevant”.
Ministrul mai precizează că prin tăierea acestor fonduri, câteva sute de persoane riscă să nu primească salariile, iar posibilitățile de dezvoltare a spațiilor naturale din Penisnulă vor dispărea.
În ultimii șapte ani, turismul în parcurile și rezervațiile naționale din Italia a crescut cu un procent de 34%, comparativ cu cel de doar 19% al turismului în general.