Papa Francisc se întâlnește în Irak cu ayatollahul Ali al-Sistani
Papa Francisc se află într-o vizită istorică în Irak, prima a unui suveran pontif în această țară.
Articol de Cătălin Gomboş, 06 Martie 2021, 09:09
Papa Francisc se află într-o vizită istorică în Irak, prima a unui suveran pontif în această țară.
În ciuda restricțiilor, dar și a amenințărilor de securitate, Papa Francisc a declarat că nu a vrut să dezamăgească din nou comunitatea creștină din Irak, după ce în 1999 Papa Ioan Paul II și-a anulat vizita cu doar câteva zile înainte.
Cel mai important moment al zilei și poate ale întregii vizite va fi întâlnirea Papei Francisc cu marele ayatollah Ali al-Sistani, liderul religios al şiiţilor irakieni și cu o influență enormă în lumea musulmanilor șiiţi în general.
Ali al-Sistani, în vârstă de 90 de ani, este un moderat, care la fel ca și papa a lansat în repetate rînduri apeluri la calm și la pace și probabil că intervențiile sale au împiedicat Irakul, în cele mai grele momente ale ultimelor două decenii, să alunece către haos.
Papa se va întâlni cu Sistani în locuința acestuia din Najaf, oraș sfânt al şiiţilor, unde este înmormântat primul imam Ali, văr al profetului Mohamed și cel de-al patrulea dintre califii bine ghidați.
De la Najaf, papa se va deplasa la situl arheologic de la Ur, ales pentru simbolismul său, orașul sumerian unde se spune că s-a născut Avraam, patriarh al iudaismului, creștinismului și islamului.
Seara suveranul pontif revine la Bagdad pentru o slujbă la catedrala caldeeană, caldeenii fiind descendenți ai asirienilor, care au îmbrățișat catolicismul de rit oriental. Din nou va fi un moment simbolic menit să încurajeze creştinii irakieni. Comunitatea lor, una dintre cele mai vechi din lume, a scăzut potrivit Reuters, de la 1,5 milioane, acum 20 de ani, la 300.000 în prezent.
Duminică, Papa se va deplasa la Mosul, oraș devastat în urma războiului cu Statul Islamic, unde creștinii care locuiau acolo înainte de jihadiști încearcă acum timid să revină.