Papa Francisc a oficiat slujba de Paşte la Vatican
Papa Francisc a oficiat aseară slujba de Înviere în Bazilica San Pietro din Vatican, alaturi de mii de pelerini, marcând intrarea în Sărbătoarea Sfintelor Paști la romano-catolici.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 05 Aprilie 2015, 07:12
Papa Francisc a oficiat aseară slujba de Înviere în Bazilica San Pietro din Vatican, alaturi de mii de pelerini, marcând intrarea în Sărbătoarea Sfintelor Paști la romano-catolici.
Lumina a fost adusă la Vatican, celor 7000 de credincioși prezenți în Bazilica San Pietro, chiar de Suveranul Pontif.
După ritualul binecuvântării focului și pregătirea lumânării pascale în atrium, Papa a adus lumânarea aprinsă în bazilica scufundată în întuneric, urmat de episcopi și preoți, iar bazilica se luminat treptat.
Papa Francisc a prezidat cele trei liturghii: litugia cuvântului, litugia baptismală și cea eucaristică și a botezat zece catecumeni: sase femei și patru bărbați din Italia, Albania, Cambodgia, Kenya și Portugalia.
Slujba de Paşte la Vatican. Foto: Elena Postelnicu.
În predica sa, Suveranul Pontif a cerut credincioșilor să reflecte asupra experienței femeilor discipole ale lui Iisus.
”Nu se poate trăi Paștele fără a intra în misterul acestei sărbători” a subliniat Papa Francisc.
Să intri în mister înseamnă ”să ai capacitatea de a contempla, de a asculta liniștea și de a auzi șoapta lui Dumnezeu”. ”A intra în mister înseamnă să nu ne fie teamă de realitate, să nu ne închidem în noi înșine, să nu fugim de ceea ce nu înțelegem, să nu închidem ochii în fața problemelor, să nu le negăm, să nu eliminăm semnele de întrebare”.
”A intra în misterul acestei Învieri presupune să ne depășim pe noi înșine, să trecem peste indiferența care ne oprește și - încercând să aflăm adevărul, frumusețea și iubirea – să căutăm un sens, un răspuns la întrebările care provoacă o criză în credința noastră”.
Dar, pentru a intra în acest mister – a concluzionat Suveranul Pontif în predica sa – este nevoie de umilință, ”umilința de a coborî de pe piedestalul orgoliosului nostru Ego, de a recunoaște ceea ce suntem: creaturi, ființe umane, cu calități și defecte, păcătoși care au nevoia de a fi iertați”.
”Urbi et orbi”
Duminică, Papa Francisc oficiază, în al treilea an cosecutiv de când se află în fruntea bisericii catolice, Sfânta Liturghie, pentru ca la miezul zilei să adreseze din balconul bazilicii San Pietro ”Urbi et orbi” – Orașului și lumii – tradiționalul mesaj de Paște și binecuvântarea apostolică, însoțită de indulgența plenară.
Comparativ cu anul trecut însă, numărul credincioșilor care au participat atât la procesiunea religioasă Drumul Crucii din vinerea sfântă de la Coloseum, cât și la Noaptea Învierii, este mult mai mic.
O cauză ar fi, potrivit jurnaliștilor italieni, teama pelerinilor de un eventual atac terorist, teamă care a crescut odată cu repetatele amenințări din partea grupărilor Issis.