Papa face un apel către Uniunea Europeană de a fi unită în faţa pandemiei
În ajunul summitului UE, Papa face un apel către Uniunea Europeană de a fi unită în faţa coronavirusului.
Articol de Florin Lepădatu, 22 Aprilie 2020, 11:40
Papa Francisc a făcut miercuri un apel la adresa Europei de a rămâne unită în încercarea de a depăşi efectele pandemiei de coronavirus, cu o zi înainte de un summit UE care va avea ca temă de discuţie un pachet economic stimulativ dar care a provocat diviziune.
Pandemia a crescut presiunea la care este supusă legătura dintre cele 27 de state membre, evidenţiind din nou diferenţele de opinie dintre nordul mai bogat şi sudul mai sărac.
"În aceste vremuri în care avem atâta nevoie de consens între noi, între naţiuni, să ne rugăm astăzi pentru Europa", a afirmat Francisc la începutul ceremoniei zilnice, pe care o dedică în fiecare zi unei teme legate de criza globală.
El a cerut să se facă rugăciuni "pentru ca Europa să reuşească să obţină această unitate, această unitate fraternă la care părinţii fondatori ai Uniunii Europene au visat".
Aceasta este a zecea zi în care Francisc, un mare susţinător al Uniunii Europene, şi-a exprimat îngrijorările privind blocul economic.
În Duminica Paştelui el a avertizat că aceasta riscă să se prăbuşească dacă nu găseşte un consens privind modul de a-şi reveni unitar.
Naţiunile nordice, conservatoare din punct de vedere financiar, continuă să insiste asupra unei politici reţinute referitoare la cheltuieli şi au respins apelurile din partea statelor sudice, aflate în dificultate, pentru o împărţire a datoriilor.
Statele membre UE - ai căror lideri vor participa joi la o întrunire online - s-au contrazis în mod repetat în privinţa răspunsului financiar la epidemie, asupra unei serii de probleme pornind de la împărţirea echipamentului medical şi încheind cu amortizarea impactului economic imediat.
Blocul a relaxat regulile şi limitele în ce priveşte cheltuielile publice ca şi un plan de urgenţă în valoare de o jumătate de trilion de euro.
Roma, Parisul, Madridul, Lisabona şi alţii consideră însă că aceste măsuri nu sunt suficiente şi cer mai multă solidaritate, făcând din această dilemă o alegere existenţială pentru UE, relatează Reuters.