Pactul fiscal, aprobat de statele UE cu excepţia Marii Britanii
Liderii europeni au convenit în cadrul Consiliului European de Iarnă de la Bruxelles noi reglementări fiscale, coordonarea strictă a politicilor economice şi furnizarea a 200 de miliarde de euro către FMI.
Articol de Paul Poteraşi, 09 Decembrie 2011, 19:24
Potrivit corespondentului Radio România Luminiţa Apostol, toate prevederile legate de noile reglementări fiscale, coordonarea strictă a politicilor economice şi furnizarea a 200 de miliarde de euro către FMI sunt stipulate într-un document pe care toate statele membre au promis că îl vor semna, cu excepţia Marii Britanii.
Acest pact fiscal european va însemna, pe de-o parte, un angajament colectiv pentru echilibrarea bugetelor naţionale şi, pe de altă parte, un control mult mai strict, din partea forului comunitar, asupra politicilor economice ale statelor membre.
Un control mai mare din partea Bruxellesului înseamnă mai multe măsuri prin care instituţiile Uniunii vor să menţină rigoarea bugetară, astfel încât să nu se mai ajungă la situaţia de criză de genul celei actuale.
Măsurile cuprinse în noul pact bugetar sau fiscal - ambii termeni sunt folosiţi aici - sunt măsuri pe termen mediu şi lung şi este vorba, în primul rând, despre obligativitatea ca deficitul public structural anual al unui stat membru din zona euro să nu depăşească 0,5% din PIB.
--fb1Această regulă a fost numită Regula de aur şi va trebui obligatoriu să fie inclusă în constituţiile naţionale, pentru a avea certitudinea respectării ei, iar Curtea Europeană de Justiţie va verifica introducerea noilor prevederi în constituţiile naţionale.
Sancţiuni automate pentru cei care nu respectă acordul
Pe de altă parte, "Regula de aur" prevede un mecanism de sancţiuni automate, care intră în vigoare dacă un stat membru al zonei euro depăşeşte acest prag de 0,5%, transmite Luminiţa Apostol.
De asemenea, o altă măsură a pactului bugetar este obligativitatea pentru fiecare stat membru al zonei euro de a transmite la Bruxelles proiectul de împrumuturi pentru anul ce urmează.
Bruxelles-ul va fi informat de intenţiile respectivului stat membru.
La aceste reguli foarte stricte cuprinse în pactul bugetar la care s-a ajuns în cursul nopţii de joi spre vineri, se adaugă regulie existente deja în pactul de stabilitate al zonei euro.
Între alte sancţiuni, ce vor intra în vigoare automat când o ţară depăşeşte pragul de 3% permis pentru deficitul bugetar, sancţiuni ce vor putea fi respinse de respectivul stat membru, doar dacă reuşeşte să adune în sprijinul său o majoritate calificată de state membre, pentru a le respinge.
În limbaj comunitar a fost numită "Regula majorităţii calificate inversate" şi aceasta este una din demersurile din ultimul timp, în intenţia europenilor, de a întări regulile existente în cadrul zonei euro.
Bugetul unui stat trebuie avizat de Comisia Europeană
Mai există, de asemenea, o regulă recentă şi care, la momentul respectiv, a deranjat mai multe state; până la urmă, a fost acceptată.
Această regulă obligă statele membre ale zonei euro să-şi prezinte mai întâi proiectele de buget la Comisia Europeană, care le va analiza şi va avea dreptul să ceară modificarea lor, dacă va fi cazul.
Urmează apoi ca acestea să fie adoptate în parlamentele naţionale.
Premierul britanic David Cameron a motivat refuzul de a participa la noul pact, prin faptul că astfel ar fi compromisă suveranitatea Marii Britanii, dar a subliniat că Marea Britanie rămâne devotată Europei, în domenii precum apărarea şi politica externă, ne-a mai precizat corespondentului Radio România, Luminiţa Apostol.
Summit "reuşit"
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat vineri la Bruxelles că statele Uniunii Europene trebuie să-şi modifice Constituţia pentru a include unele dintre prevederile convenite la Bruxelles în cadrul Acordului de Guvernanţa Fiscală.
Traian Băsescu a adăugat că deficitul structural nu trebuie să depăşească 0,5% din PIB şi că statele care aderă la Acord trebuie să aibă mecanisme de corecţie a deficitelor.
"Toate ţările care aderă la acord trebuie să aibă pregătite mecanisme de corecţie a deficitelor. În momentul în care statul membru riscă să iasă din deficitul structural de 0,5% sau să intre în zona de deficit excesiv trebuie să aibă un program dinainte stabilit de reducere a lui", a precizat Traian Băsescu.
Cancelarul german Angela Merkel a estimat vineri că summit-ul european privin criza din zona euro a ajuns la "un bun rezultat", fapt ce-i va permite să recâştige credibilitatea monedei euro, transmite AFP.
"Am ajuns după negocieri îndelungi la un rezultat bun. Vom construi o uniune bugetară pentru euro, ce va fi în acelaşi timp o uniune a stabilităţii", a precizat cancelarul german.
Cooperarea franco-germană şi-a arătat roadele, a mai spus cancelarul german.
"Dacă nu am fi reflectat foarte mult împreună asupra modului în care am putea dezvolta lucrurilor, nu cred că am fi făcut atâtea progrese", a apreciat şefa executivului german într-o conferinţă de presă.
Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a părut vineri că îndepărtează ideea, avută în vedere o vreme, ca în Franţa Regula de aur să se adopte înainte de alegerile prezidenţiale din primăvara lui 2012, transmite AFP.
"Să lăsăm să treacă alegerile prezidenţiale, pentru că se pare că nu există un consens în Franţa", a declarat şeful statului francez.
"Această Regulă de aur va fi integrată în Constituţia fiecăruia dintre statele membre, este o regulă care se va impune fiecăruia dintre noi", a adăugat preşedintele Sarkozy.
Prim-ministrul italian Mario Monti a declarat că, în cursul celor două zile ale întâlnirilor şefilor de stat şi guvern ai ţărilor membre, au fost luate "decizii de lungă durată care privesc în acelaşi timp constituirea unui cadru de rigurozitate a disciplinei finanţelor publice şi focalizarea unei strategii de prevenire a extinderii crizei monedei euro".
Primul ministru britanic David Cameron a dat asigurări vineri că ţara sa "nu este exclusă" din Uniunea Europeană, în pofida opoziţiei exprimate la summitul de la Bruxelles faţă de o modificare a tratatului UE, transmite AFP.
"Nu suntem excluşi, suntem în Uniunea Europeană, suntem un membru principal al pieţei unice", a afirmat David Cameron.
Deşi a admis că refuzul său de a accepta o modificare în 27 a tratatului UE "reprezintă o schimbare în relaţiile noastre cu Europa", premierul britanic a subliniat că "nucleul relaţiei noastre - piaţa unică, comerţul, investiţiile, creşterea, locurile de muncă - rămâne identic".
"Nu suntem însă în zona cu monedă unică, nu dorim să fim, nu suntem în zona Schengen de liberă circulaţie şi sunt bucuros de acest lucru, pentru că vreau să ne utilizăm frontierele pentru a ne proteja împotriva imigraţiei ilegale, a armelor şi drogurilor", a mai spus premierul britanic.