Originea bacteriei E.Coli "trebuie căutată mai atent"
Ministrul spaniol al agriculturii, Rosa Aguilar Rivero, susţine că producţia alimentară spaniolă este "sigură şi de excelenţă" şi a subliniat că originea contaminării trebuie căutată mai atent în Germania.
Articol de Ioan Suciu, 31 Mai 2011, 12:34
Reuniunea informală a miniştrilor agriculturii din Uniunea Europeană ce are loc la Debrecen, Ungaria, continuă cu o sesiune de lucru la centrul de conferinţe Kolcei.
Potrivit agendei întâlnirii, discuţiile vizează efectele politicii comune asupra sustenabilităţii în domeniul creşterii animalelor.
Un subiect urmărit de toţi participanţii media sosiţi la Debrecen din întreaga Europă este cel legat de contaminările cu bacteria E.Coli în Germania.
Ministrul spaniol al agriculturii şi alimentaţiei, Rosa Aguilar Rivero, a susţinut o scurtă conferinţă de presă pe această temă în care a arătat că producţia alimentară spaniolă este "sigură şi de excelenţă".
Totodată, aceasta a arătat că lipsa de informaţii a făcut ca o parte din pieţele Uniunii Europene să se închidă pentru Spania.
Ministrul Rosa Rivero a mai arătat că în Spania sunt două cazuri de îmbolnăviri cu E.Coli dar care au venit din Germania.
Astfel, oficialul susţine că originea trebuie căutată mai atent în Germania şi nu în Spania, şi consideră declaraţiile din senatul Germaniei ca fiind "nefericite".
Acest scandal al castraveţilor contaminaţi costă Spania 200 milioane de euro pe săptămână.
În finalul declaraţiei, ministrul agriculturii şi alimentaţiei din Spania a adăugat că problema este europeană şi trebuie rezolvată în mod european.
Bacteria E.Coli provoacă victime în Germania
Agricultura spaniolă are enorm de mult de pierdut, în urma speculaţiilor privind provenienţa bacteriei E.Coli, spun autorităţile de la Madrid.
Bacteria a provocat moartea a zece persoane în Germania.
Un alt deces a fost înregistrat în Suedia, unde o femeie a murit după ce s-a întors dintr-un sejur în Germania iar alte câteva sute de persoane s-au îmbolnăvit în mai multe ţări de pe continent, potrivit AFP.
În timp ce specialiştii germani şi din alte state europene nu au reuşit încă să identifice adevărata provenienţă, exportul de fructe şi legume proaspete din Spania s-a redus drastic în ultimele zile.
În timp ce autorităţile încearcă să apere calitatea produselor spaniole, agricultorii din sudul ţării au început să distrugă culturile de castraveţi, pentru că deja au prea multă marfă acumulată, care nu se poate vinde.
Oficialii spanioli de la ministerul agriculturii susţin că speculaţiile şi acuzaţiile fac foarte mult rău imaginii produselor spaniole, pentru că Germania s-a repezit să arunce vina pe castraveţii cultivaţi în Almeria şi Malaga.
Autorităţile sanitar-veterinare de la Bucureşti spun că nu există deocamdată semne de îngrijorare privind apariţia infecţiei în România şi spun că sunt suficiente, dar necesare totodată, măsuri stricte de igienă din partea consumatorilor.