Ora din Marea Britanie, "diferită de GMT"
Parlamentul britanic ia în calcul o variantă care ar putea face ca GMT să nu mai corespundă deloc cu ora naţională. Parlamentarii doresc să adopte o lege prin care vara ceasurile să aibă un avans de două ore faţă de Greenwich.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 28 Ianuarie 2011, 07:31
Greenwich este un disctrict faimos al Londrei pentru că pe acolo trece meridianul 0, cel în funcţie de care se calculează latitudinea şi longitudinea pe întreg globul. Tot de acolo provine şi acronimul GMT, adică Greenwich Mean Time.
Marea Britanie încă îl foloseşte, deşi de la 1 ianuarie 1972 GMT a fost înlocuit în multe regiuni cu formula Timpul Universal Coordonat. În timpul iernii ora GMT corespunde cu cea de pe teritoriul Marii Britanii, dar vara ceasurile localnicilor au un avans de o oră.
Parlamentul de la Londra ia însă acum în calcul o variantă care ar putea face că GMT să nu mai corespundă deloc cu ora naţională. Mai exact, parlamentarii doresc să adopte o lege prin care vara ceasurile să aibă un avans de două ore faţă de Greenwich, iar iarna una singură.
În Marea Britanie, ca şi în România, la sfârşitul lunii octombrie ceasurile se dau înapoi cu o oră, fapt ce păstrează o diferenţă de fus orar de două ore între cele două ţări. Parlamentul britanic dezbate zilele acestea posibilitatea ca pe viitor ora de iarnă să nu mai fie modificată, ceea ce ar însemna că Marea Britanie ar avea acelaşi fus orar cu cel al statelor din Centrul Europei, iar diferenţa faţă de România s-ar micşora la o singură oră. Acest lucru ar însemna totodată că ora în Marea Britanie nu va mai corespunde cu cea universală, deşi prin această ţara trece Meridianul 0.
Dacă va fi aprobată, această măsură ar avea la bază doar considerente pur economice. O dată ora modificată, serile ar deveni mai luminoase, iar dimineţile mai întunecate. Acest lucru ar însemna un consum mai mic de electricitate, emisii de carbon reduse şi mai mult timp petrecut la lumina zilei pentru locuitori.
Vara, ceasurile ar urmă să fie fixate la două ore în plus faţă de GMT, ceea ce le-ar oferi turiştilor mai mult timp să viziteze în cursul zilei principalele puncte de atracţie din Marea Britanie. Estimările făcute în acest sens arată că doar industria turismului singură va genera venituri suplimentare de circa 3,5 miliarde de lire sterline anual.
O analiză completă a avantajelor şi dezavantajelor modificării de oră ar urmă să fie efectuată de autorităţi şi dacă se estimează că de pe urmă ei vor beneficia toţi locuitorii, se va stabili o perioadă de probă de trei ani.
Un test similar a fost făcut în perioadă 1968 - 1971, însă atunci guvernul a decis să revină la ora GMT.
Modificările sunt sprijinite de mai mulţi parlamentari, dar şi de organizaţii care militează pentru un trafic rutier mai sigur sau de cele ecologiste.
De cealaltă parte, criticii susţin că schimbarea orei ar crea pericole suplimentare pentru elevii care învaţă dimineaţa şi i-ar dezavantaja pe fermieri şi pe muncitorii în aer liber.