Opoziţia din Siria cere preşedintelui schimbări democratice
Situaţia din Siria va fi dezbătută vineri, atât în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, la cererea Statelor Unite, cât şi în cadrul Uniunii Europene.
27 Aprilie 2011, 20:35
Opoziţia din Siria i-a cerut miercuri, în scris, preşedintelui Bashar al-Assad să facă schimbări democratice, pentru că, în caz contrar, s-ar putea confrunta cu o revoluţie populară care îl va răsturna de la putere.
Situaţia din Siria, unde, potrivit BBC, ar fi fost ucişi aproximativ 400 de opozanţi ai regimului Bashar al-Assad, în ultimele săptămâni, va fi dezbătută vineri, atât în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului, la cererea Statelor Unite, cât şi în cadrul Uniunii Europene.
Cele 27 de state membre se reunesc pentru a discuta despre eventuale sancţiuni la adresa Siriei, iar unele dintre ele au decis să-i convoace de miercuri pe ambasadorii sirieni, pentru a le comunica faptul că acţiunile represive ale regimului al-Assad sunt condamnate la Paris, Londra, Roma sau Berlin.
Şi secretatul general ONU, Ban Ki-moon, şi-a exprimat îngrijorarea în special faţă de utilizarea de tancuri şi gloanţe reale de către forţele de securitate siriene.
Frământările sociale din Orientul Mijlociu par departe de o rezolvare, iar acest lucru poate fi înţeles cel mai bine de către cei din zona de conflict.
Situaţia din Siria, urmărită cu atenţie de Israel
Evoluţia situaţiei din Siria este urmărită cu foarte mare atenţie la Ierusalim, ca de altfel, întreg valul de tulburări din lumea arabă, generate, în special de dorinţa tinerilor pentru o viaţă mai bună şi libertăţi democratice.
Analiştii, însă, sunt sceptici, cel puţin pe termen scurt, cu privire la schimbările din ţările vecine. Shlomo Leibovici-Laiş, doctor în istorie, fost funcţionar superior la Ministerul israelian de Externe.
"Povestea din lumea arabă se întinde ca o molimă. Trece din ţară în ţară şi nu trebuie să ne mire, pentru că e vorba, peste tot, de regimuri totalitare. În ce priveşte Assad, nu este pentru prima oară când Siria este într-o criză teribilă. Şi în timpul domniei tatălui său a măcelărit, într-un singur oraş, nenumărate suflete, pentru că au încercat o răzmeriţă. Actualul Assad, să nu uităm, el era un recrut când a venit la conducerea statului", a declarat Shlomo Leibovici-Laiş.
"Chestia s-a agravat şi mai mult de când a căzut în plasa Iranului. Întrebarea care se pune nu este Assad, nu este ce se întâmplă în Siria, pentru că ce se întâmplă este o dezvoltare naturală a lucrurilor. Întrebarea cea mare este perfidia aşa-zisei lumi libere, care s-a comportat altfel în Bosnia, se comportă altfel în Libia, decât se comportă în Siria.
"În Siria, dacă Assad va reuşi sau nu să înăbuşe revolta este un mare semn de întrebare. Probabil că nu va reuşi, însă va dura, vor cădea din ce în ce mai multe victime şi, în sfârşit, domnul Obama a avut o atitudine, ca să zic aşa, ceva mai severă. Ceva, nu mult prea severă, dar ceva mai severă", a mai spus Shlomo Leibovici-Laiş.
Mulţi analişti sunt sceptici în privinţa unei ere de libertate în Orientul Mijlociu, în contextul unor mişcări de natură islamică, în contradicţie cu valorile democratice din concepţia occidentală.