ONU ajunge la un consens privind rezoluţia pentru Siria
Rezoluţia este una constrângătoare şi care poate fi pusă în practică. Proiectul nu prevede însă măsuri clare împotriva Siriei dacă aceasta nu-şi respectă angajamentul.
27 Septembrie 2013, 08:40
La New York, convorbirile desfăşurate cu prilejul Adunării Generale a ONU pe tema unor chestiuni sensibile, precum dosarul nuclear iranian sau criza din Siria par să fi înregistrat progrese.
Membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate au ajuns la un consens privind textul unei rezoluţii referitoare la arsenalul chimic sirian, iar discuţiile cu Iranul au dus la stabilirea unei noi runde de negocieri privind programul nuclear al Teheranului la mijlocul lunii viitoare.
După dezbateri intense, membrii permanenţi ai Consiliului de Securitate au căzut de acord privind prevederile unei rezoluţii care urmăreşte să elimine arsenalul chimic sirian.
Acest lucru a fost confirmat, atât de SUA şi Marea Britanie, cât şi de Rusia.
Potrivit declaraţiilor diplomaţilor occidentali, rezoluţia este una constrângătoare şi care poate fi pusă în practică.
Proiectul obţinut de agenţia Associated Press nu prevede însă măsuri clare împotriva Siriei dacă aceasta nu-şi respectă angajamentul.
Documentul spune că, în acest caz, vor fi impuse măsuri care cad sub incidenţa capitolul VII al Cartei ONU.
Este vorba de un capitol care prevede inclusiv posibilitatea folosirii forţei, dar pentru a fi pus în aplicare ar fi nevoie de o nouă rezoluţie în Consiliul de Securitate ONU.
Proiectul de rezoluţie agreat acum de membrii Consiliului ar putea fi votat vineri.
Ton optimist în privinţa discuţiilor cu Iranul
În ceea ce priveşte Iranul, discuţiile dintre ministrul de externe iranian, Javad Zarif, şi omologii săi din SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia şi Germania s-au încheiat în ton optimist.
Secretarul de stat american, John Kerry, s-a arătat încântat că omologul său iranian a pus pe masă toate posibilităţile, iar Javad Zarif s-a referit la dezbateri ca fiind constructive.
Cei doi au dat noroc şi chiar au avut o scurtă întrevedere privată.
A fost prima oară, în ultimii şase ani, când diplomaţi de top din cele două ţări s-au întâlnit.
Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, a spus că toată lumea a fost de acord să înainteze în negocieri, urmând un calendar ambiţios.