OMS: Lumea nu e pregătită să facă față unei epidemii la nivel global
Organizaţia Mondială a Sănătăţii poate controla crize de sănătate de nivel mic şi mediu, însă nu este pregătită să facă faţă unei epidemii de anvergura celei de Ebola
21 Aprilie 2015, 07:06
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recunoaşte: lumea nu e pregătită să facă faţă unei epidemii la nivel mondial.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii poate controla crize de sănătate de nivel mic şi mediu, însă nu este pregătită să facă faţă unei epidemii de anvergura celei de Ebola, declanşate anul trecut.
Principalii responsabili ai organizaţiei au admis, într-o declaraţie, că nici sistemele de snătate ale statelor şi nici cele ale ONU, din care organizaţia face parte, nu sunt capabile să raspundă unei epidemii la scară globală.
Directoarea Margaret Chan, adjunctul său şi directorii regionali ai organizaţiei au publicat o primă declaraţie, în care greşelile făcute de Organizaţia Mondială a Sănătăţii erau redate în termeni mai severi şi mai direcţi.
Într-o a doua versiune a declaraţiei, însă, trimisă mai târziu presei, tonul autocritic a mai pierdut din severitate.
Cotidianul britanic "The Guardian" publică spre comparaţie cele două versiuni ale declaraţiei.
Una dintre frazele care a dispărut din noua versiune este cea în care responsabilii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii spuneau că au înregistrat criticile ce au fost aduse acestei agenţii a ONU pentru răspunsul său lent şi insuficient la declanşarea crizei, ca şi din cauza faptului că nu a răspândit urgent informaţiile pentru a alerta restul lumii.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii propune un plan de reforme
În principal, directoarea Margaret Chan şi colaboratorii săi vorbesc despre opt lecţii, pe care le-au învăţat pe parcursul acestei epidemii, care deşi s-a redus considerabil, rămâne încă o ameninţare.
Potrivit ultimei declaraţii oficiale, lecţiile învăţate de responsabilii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii se referă, între altele, la necesitatea de a avea comunităţi locale puternice, nevoia de solidaritate şi coordonare, nevoia de comunicare şi de a răspândi informaţiile sensibile, ca şi nevoia unor capacităţi adecvate.
Cu această din urmă lecţie învăţată, Organizaţia Mondială a Sănătăţii propune un plan de reforme, care să o facă mai capabilă pe viitor să răspundă unor crize majore, iar măsurile vizează, intre altele, crearea unei forţe de rezervă pentru cazuri de urgenţă, formată din o mie de oameni, un fond de urgenţă, ca şi o forţă de reacţie rapidă.