Om de ştiinţă iranian, presupus informator CIA
Cetăţeanul iranian Shahram Amiri, care potrivit oficialilor CIA ar fi fost informator pentru aceştia, a cerut să fie trimis din SUA înapoi în Iran. El susţine că a fost răpit de CIA.
17 Iulie 2010, 13:09
Omul de ştiinţă iranian Shahram Amiri, care a pretins că a fost răpit anul trecut de CIA şi adus în SUA, a cerut să fie trimis înapoi în Iran.
El a ajuns la Teheran după ce CIA i-a plătit mai mult de cinci milioane de dolari în schimbul unor informaţii privind programul nuclear al Iranului.
În timp ce la Teheran Shahram Amiri spunea că a fost răpit de agenţi americani şi că a fost presat să mintă în legătură cu programul nuclear al ţării sale, la Washington oficiali americani arătau că omul de ştiinţă iranian a fost informator al CIA timp de mai mulţi ani în interirorul Iranului.
Ei au dezvăluit pentru The New York Times că Shahram Amiri a ajutat CIA descriind modul în care o universitate din Teheran a devenit sediul secret al eforturilor nucleare iraniene ca şi faptul că, pe când se afla încă în Iran, Shahram Amiri a fost una din sursele pentru elaborarea mult disputatei evaluări din 2007 a Informaţiilor Naţionale asupra programului nuclear iranian.
Americanii spun că Shahram Amiri trăia liber în SUA după ce, anul trecut, când a vizitat Arabia Saudita, CIA a aranjat să îl scoată în secret din ţară. Shahram Amiri a venit apoi în SUA şi a trăit în Arizona.
Cererea omului de ştiinţă de a fi trimis înapoi în Iran i-a şocat pe oficialii americani pentru că iranianul a colaborat în tot acest timp în SUA cu CIA, care i-a plătit mai mult de cinci milioane de dolari pentru informaţii în legătură cu programul nuclear al Republicii Islamice a Iranului.
Omul de ştiinţă iranian nu are acces la conturile plătite de CIA
Shahram Amiri nu este obligat să returneze banii dar ar putea să nu aibă acces la ei după ce a întrerupt brusc cooperarea cu CIA, reîntorcându-se în Iran.
Din cauza sancţiunilor financiare impuse împotrivă Iranului, spun oficialii americani, Shahram Amiri nu are acces la nimic din tot ce a obţinut.
În Teheran, Shahram Amiri a declarat că agenţii CIA au încercat să-l mituiască cu 50 de milioane de dolari pentru a rămâne în SUA şi pentru a face propagandă împotrivă ţării sale.
Transferul milioanelor de dolari în conturile controlate ale omului de ştiinţă par să confirme afirmaţiile guvernului american potrivit cărora iranianul nu a fost nici răpit şi nici adus în SUA împotriva propriei voinţe.
CIA are un program de "atragere a creierelor" care este menit să ofere stimulente financiare pentru a convinge oameni de ştiinţă şi oficiali care au informaţii în legătură cu programul nuclear să fugă din Iran pentru a veni în SUA.
Sub incidenţă unei prevederi din 1949, CIA are autoritatea de a aduce în SUA în fiecare an 100 de persoane fără că acestea să trebuiască să îndeplinească condiţiile imigrării.
Promisiunile de rezidenţă permanentă şi dolarii sunt două dintre instrumentele principale folosite de CIA pentru a atrage informatori din interiorul unor ţări ţintă, inclusiv Coreea de Nord şi Iranul.