Olimpiada de la Soci, cea mai scumpă din istorie
În total, Rusia a cheltuit pentru infrastructură şi organizare peste 37 de miliarde de euro, făcând din Olimpiada de la Soci cea mai scumpă olimpiadă din istorie.
Articol de Sergiu Şteţ, 05 Februarie 2014, 14:14
Cu doar două zile înaintea începerii Olimpiadei de Iarnă de la Soci, mulţi dintre jurnaliştii ajunşi în staţiunea de la Marea Neagră au aflat cu surprindere ca încă se mai lucrează la hotelurile în care sunt cazaţi.
Peste zece mii de jurnalişti din întreaga lume sunt acreditaţi la competiţiile sportive la care vor lua parte aproximativ trei mii de sportivi.
România va fi reprezentată de 24 de sportivi, care vor evolua la opt discipline.
Oraşul staţiune Soci este cea mai sudică localitate care găzduieşte o olimpiada de iarnă.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, aflat la Soci, un oraş de dimensiunile Braşovului sau ale Clujului, s-a întâlnit cu reprezentanţii Comitetului Internaţional Olimpic şi a avut aseară un scurt discurs oficial.
Adresându-se jurnaliştilor, Vladimir Putin a subliniat eforturile depuse pentru organizare.
"Olimpiada de la Soci nu a schimbat doar aspectul oraşului, devenit o staţiune şi mai frumoasă, dar va avea efecte pozitive în domeniul cultural şi al protecţiei mediului", a declarat Vladimir Putin.
Organizarea Olimpiadei de Iarnă în regiunea staţiunii Soci, cu climă subtropicală, a obligat la eforturi importante.
În total, Rusia a cheltuit pentru infrastructură şi organizare peste 37 de miliarde de euro, făcând din Olimpiada de la Soci cea mai scumpă olimpiadă din istorie.
Precedenta Olimpiadă de Iarnă, Vancouver 2010, a costat sub 7 miliarde de euro, iar pentru cea de la Torino din 2006 s-au cheltuit 3 miliarde de euro, nici a zecea parte faţă de cea care începe poimâine.
Imnul Olimpiadei de la Soci, care dă şi tema muzicală, se intitulează "Jocurile pe care le merităm".
Medaliile conţin un mic fragment de meteorit
Măsurile de securitate sunt cu adevărat excepţionale, peste 35.000 de poliţişti şi membri ai diverselor unităţi fiind mobilizaţi în dispozitivul de securitate.
Organizatorii vor să se asigure astfel că nu va avea loc vreun atentat terorist, având în vedere că Cecenia este la aproximativ 700 de kilometri.
Un amănunt interesant este faptul că pe medaliile decernate pe data de 15 februarie va fi câte un mic fragment din meteoritul care a căzut în regiunea Celiabinsk, anul trecut pe data de 15 februarie.
Vladimir Putin speră într-un succes de imagine pentru Rusia, organizatorii estimând că Jocurile Olimpice vor fi urmărite de trei miliarde de telespectatori.
Pe lângă imnul Olimpiadei de la Soci, competiţia are şi un imn dedicat fanilor şi spectatorilor, care se va auzi în cele peste două săptămâni ale competiţiei.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, se va întâlni vineri la Soci cu omologul său ucrainean Viktor Ianukovici, precum şi cu alţi lideri care vor fi prezenţi la deschiderea Jocurilor Olimpice de Iarnă, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al şefului statului rus.
Premierul Victor Ponta va participa vineri, la Soci, la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă, potrivit redactorului nostru, Angela Matei.
Potrivit organizatorilor, peste 50 de sefi de stat si de Guvern vor fi prezenti la festivitate.
Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, va oferi, vineri seara, un dineu oficial în cinstea oaspetilor care vor participa la ceremonia de inaugurare a Olimpiadei.