Olandezii votează pentru Parlamentul European
Primul cetăţean din UE care a votat astăzi a fost primarul oraşului Maastricht, oraşul în care s-a semnat Tratatul UE din 1992.
22 Mai 2014, 14:19
Olanda voteaza astăzi pentru alegerile europarlamentare.
Sondajele preconizează o prezenţă la urne sensibil egală cu cea din 2004 şi 2009, de aproximativ 35% , 13 milioane de cetăţeni cu drept de vot.
Secţiile de vot s-au deschis la ora locală 7:30, ora locală, cu jumătate de oră mai devreme decât cele din Marea Britanie, singurele state membre care votează astăzi.
Olanda are 26 de locuri în Parlamentul European.
Întâmplător sau nu, primul cetăţean din UE care a votat astăzi a fost primarul oraşului Maastricht, oraşul în care s-a semnat Tratatul UE din 1992, care, printre altele, dădea parlamentului mai multă putere şi pregătea uniunea monetară.
Introducerea monedei euro, 10 ani mai târziu, a fost momentul în care olandezii au fost confruntaţi cu o schimbare concretă, momentul când au început nemulţumirile.
A urmat marea extindere din 2004 şi constituţioa europeană în 2005.
UE "nu funcţionează după principii democratice"
Partidele au ignorat nemulţumirile şi, în 10 ani, electoratul olandez a devenit cel mai volatil din Europa, spune profesorul Claes H. de Vreese, de la Şcoala de comunicare din Amsterdam.
"Aceasta înseamnă că dezbaterile au fost preluate de partide care sunt extrem pro-europene sau extrem anti-europene", spune Claes H. de Vreese.
În sondajul de opinie condus de Claes H. de Vreese şi comandat de unul dintre cel mai mari birouri de cercetare a pieţei din ţară, peste 50% dintre olandezi cred că UE nu funcţionează după principii democratice.
Este evident că emoţiile joacă întotdeauna un rol în politică, dar şi aici Olanda iese în evidenţă.
În cele mai multe ţări, politica face apel la speranţă, cum a fost campania lui Obama, de exemplu, sau la teamă, teama de a nu pierde bunăstarea, locul de muncă ş.a.m.d.
În Olanda însă o emoţie dominantă este furia. Olandezii sunt furioşi pe UE.
Nu avem o explicaţie concretă dar, din răspunsurile date la alte întrebări, putem spune că suntem furioşi că în ultimii 5 ani au fost luate multe decizii la nivel european fără să fie consultaţi, de exemplu într-un referendum.