Olanda şi Turcia cer încetarea bombardamentelor asupra civililor în Siria
Premierul olandez, Mark Rutte, şi omologul său turc, Ahmet Davutoğlu, au cerut stoparea bombardamentelor asupra civililor din Siria.
11 Februarie 2016, 06:18
Ofensiva condusă la Alep, în nord-vestul Siriei, de regimul de la Damasc, sprijinit de Rusia, atrage un adevărat val de proteste internaţionale.
Statele Unite, Franţa, Marea Britanie cer încetarea imediată a focului, iar Turcia acuză că se pune la cale în mod deliberat o curăţire etnică la Alep.
Premierul olandez, Mark Rutte, şi omologul său turc, Ahmet Davutoğlu, au cerut stoparea bombardamentelor asupra civililor din Siria.
Cei doi s-au întâlnit în contextul preşedinţiei olandeze a UE. Olanda vrea ca acordul încheiat între Turcia şi UE privind refugiaţii să înceapă să funcţioneze, astfel încât migraţia spre Europa să scadă considerabil.
Mark Rutte, a recunoscut că Europa a aşteptat prea mult până când a realizat că refugiaţii din Siria nu sunt doar în responsabilitatea Turciei, care găzduieşte deja 2,6 milioane de sirieni.
Alţi 50 de mii sunt acum la graniţa cu Siria după bombardamentele intensificate ale Rusiei în Alep.
"Olanda face apel la toţi cei implicaţi, inclusiv la Rusia, să respecte strict rezoluţia Naţiunilor Unite, cu alte cuvinte să înceteze bombardamentele asupra populaţiei civile şi să permită accesul ajutoarelor umanitare. Bombardamentele Rusiei alungă oamenii", a subliniat premierul Mark Rutte.
Omologul său turc a mers mai departe şi a spus că prin aceste bombardamente se încearcă de fapt o purificare etnică şi alungarea celor care sunt împotriva regimului lui Assad.
Olanda, dar şi Germania vor ajuta Turcia să gestioneze situaţia de la graniţa cu Siria.
Întrebat dacă Turcia va deschide graniţa pentru miile de sirieni care aşteaptă acum acolo, premierul turc, Ahmet Davutoğlu, a răspuns că graniţa nu a fost niciodată închisă, dar a acuzat de ipocrizie ţările care critică Turcia, dar nu îndrăznesc să arate cu degetul spre Rusia, care accentuează o criză umanitară.
Premierul turc a ţinut să sublinieze că cele 3 miliarde de euro de la UE nu intră în buzunarul Turciei.
Banii vor fi folosiţi exclusiv pentru refugiaţi, ca de exemplu înfiinţarea de şcoli pentru copiii sirieni cu profesori sirieni.
Dacă cele 3 miliarde vor fi de ajuns, rămâne de văzut - a subliniat premierul turc şi a adăugat că în viitor va fi probabil nevoie de alte acorduri financiare.
UE va ajuta Turcia şi în lupta împotriva traficanţilor de persoane, a căror activitate a dus la pierderea atâtor vieţi.
De altfel, Germania şi Turcia se gândesc la implicarea NATO în depistarea traficanţilor din Marea Egee. Implementarea acordului UE cu Turcia va fi discutată şi săptămâna viitoare la Consiliul European de la Bruxelles, de la care premierul turc nu va lipsi.