Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ofensiva armatei israeliene ar putea să înceapă în orice moment

UPDATE: Israelul îşi continuă pregătirile pentru o ofensivă în nordul Fâşiei Gaza, după ce sâmbătă a acordat locuitorilor un timp suplimentar pentru a evacua zona.

Ofensiva armatei israeliene ar putea să înceapă în orice moment
Arhivă. Foto: Agerpres.

Articol de Radio România Actualităţi, 15 Octombrie 2023, 09:14

UPDATE: ora 17.10 - Israelul a repornit alimentarea cu apă în sudul Fâșiei Gaza, declară Jake Sullivan.
Consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, a declarat, duminică, într-un interviu acordat postului CNN, că oficialii israelieni l-au informat că conductele de apă din sudul Gazei au fost repornite. În cadrul emisiunii „State of the Union”, dl Sullivan a spus că oficialii israelieni l-au informat despre această informație din ultima oră. (Reuters)

UPDATE: Secretarul de stat al SUA Antony Blinken va călători din nou în Israel luni, după ce a vizitat țara în urmă cu cinci zile, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, pentru consultări suplimentare cu liderii israelieni, în contextul în care Israelul se pregătește pentru o ofensivă terestră în Gaza. Înaltul oficial american a pornit în cea mai amplă călătorie de până acum în Orientul Mijlociu, lucrând cu aliații arabi pentru a împiedica războiul să se transforme într-un conflict mai larg. Antony Blinken a ajuns în Egipt, în cea de-a șaptea oprire de la începutul turneului regional de joi.(Reuters)

UPDATE: Premierul israelian Benjamin Netanyahu a convocat cabinetul de urgență.

Premierul Benjamin Netanyahu a convocat duminică, pentru prima dată, cabinetul de urgență extins al Israelului, spunând că unitatea națională afișată a trimis un mesaj în țară și în străinătate, în contextul în care țara se pregătește să „demoleze Hamas” în Gaza. Întâlnirea, desfășurată la sediul militar din Tel Aviv, a început cu miniștrii care au ținut un moment de tăcere în memoria a aproximativ 1.300 de israelieni uciși în masacrul comis de Hamas, la 7 octombrie.(Reuters)

UPDATE: Egiptul anunță că își intensifică eforturile cu partenerii săi internaționali și regionali pentru a livra ajutoare în Gaza.

Egiptul își intensifică eforturile cu partenerii săi internaționali și regionali pentru a livra ajutoare în Gaza, potrivit unui comunicat publicat duminică de președinția egipteană. Egiptul a transmis că securitatea sa națională este o linie roșie și că respinge orice plan de strămutare a palestinienilor. Egiptul propune găzduirea unui summit cu privire la recentele evoluții care implică criza din Gaza și viitorul problemei palestiniene, se mai precizează în comunicat.(Reuters)

UPDATE: "Acţiunile Israelului în Gaza au depăşit deja conceptul de autoapărare", a spus ministrul chinez de externe.

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, i-a spus omologului său saudit, prinţul Faisal bin Farhan, că acţiunile Israelului au depăşit deja conceptul de autoapărare şi că ar trebui să pună capăt pedepsirii colective a populaţiei din Gaza.

Ulterior, s-a anunţat că reprezentantul special al Chinei va călători săptănâna viitoare în regiune, într-o încercare de a determina încheierea unui acord de încetare a focului şi a-i proteja pe civili. (BBC)

UPDATE: Armata israeliană a blocat frontiera cu Libanul.
Armata israeliană a anunţat, duminică, o zonă de 4 km faţă de granița cu Libanul ca fiind interzisă accesului public, adăugând că întrerupe în mod deliberat serviciile GPS acolo și pe frontul de sud cu Gaza, ca parte a operațiunilor sale. Întreruperea comunicaţiilor GPS ar putea afecta funcționarea diferitelor aplicații, a scris purtătorul de cuvânt al armatei, contraamiralul Daniel Hagari, pe platforma de socializare X, cunoscută anterior ca Twitter. (Reuters)

UPDATE: SUA trimit avioane de luptă F-15E şi A-10 în Orientul Mijlociu.

Forțele aeriene americane centrale au anunțat sâmbătă că vor trimite avioane de vânătoare F-15E și avioane de atac la sol A-10 în zona Orientului Mijlociu.

Desfăşurarea avioanelor de luptă de la Escadrila de vânătoare expediționară 494 și, respectiv, de la Escadrila de vânătoare expediționară 354, "consolidează poziția SUA și îmbunătățește operațiunile aeriene în întreg Orientul Mijlociu", se arată într-un comunicat al forțelor aeriene ale SUA, dar nu precizează numărul de avioane de luptă implicate.

O postare pe rețelele de socializare a Comandamentului Central al SUA precizează că avioanele de luptă A-10 se vor alătura unei alte escadrile de avioane aflată deja în regiune. "Prin poziționarea unor avioane de luptă avansate și integrarea cu forțele comune și de coaliție, ne consolidăm parteneriatele și întărim securitatea în regiune", a declarat generalul-locotenent Alexus Grynkewich, comandantul Forței Aeriene 9, într-o declarație. (CNN)

UPDATE: Un mort şi trei răniți după un atac transfrontalier al grupării Hezbollah asupra nordului Israelului.
Luptătorii din cadrul grupării libaneze Hezbollah au lansat duminică o rachetă ghidată asupra unui sat israelian de la frontiera de nord, omorând o persoană și rănind alte trei, au anunţat atât grupul militant, cât și medici israelieni.

Medicii au declarat inițial că două persoane au fost rănite în atacul asupra satului Shtula, o comunitate de fermieri care se învecinează cu zidul de la frontieră, vizavi de comunitatea libaneză Ayta a-Shab. Armata israeliană a transmis că a atacat obiective din Liban ca răzbunare. Într-un videoclip de la Shtula, care a fost postat pe platforma de socializare X, cunoscută anterior ca Twitter, se poate vedea un soldat verificând un bărbat imobil și însângerat îmbrăcat în haine civile. Reuters nu a putut verifica imediat autenticitatea înregistrării. (Reuters)

UPDATE: Oficialii israelieni au anunţat că în cursul zilei de azi va exista un interval de trei ore în cursul căruia locuitorii din nordul Fâşiei Gaza se vor putea muta în locuri mai sigure din sud, în condiţiile în care forţele israeliene se pregătesc pentru o ofensivă terestră împotriva Hamas. Conform relatărilor de presă, coridorul de siguranţă urmează să fie deschis. Palestinienii ar trebui să plece din nordul Gazei și să se îndrepte spre sud între orele 10:00 și 13:00.

UPDATE: Pentagonul a ordonat trimiterea unui al doilea portavion în estul Mării Mediterane, au declarat doi oficiali americani, pe măsură ce Israelul se pregătește să își extindă operațiunile în Gaza. Grupul portavionului american nu are ca scop să se alăture luptelor din Gaza sau să ia parte la operațiunile Israelului, dar prezența a două dintre cele mai puternice nave ale marinei Statelor Unite este menită să trimită un mesaj de descurajare Iranului și reprezentanților iranieni din regiune, precum gruparea Hezbollah din Liban. Primul grup, condus de portavionul USS Gerald R. Ford, a sosit în largul coastelor Israelului la începutul acestei săptămâni. Acum, grupul condus de portavionul USS Dwight D. Eisenhower, care a ridicat ancora din Norfolk, statul american Virginia, se îndreaptă spre estul Mediteranei.

---știrea inițială---

Armata Israelului a anunțat că le mai dă timp palestinienilor să părăsească nordul Fâșiei Gaza din rațiuni umanitare, după ce vineri le ceruse să evacueze zona în 24 de ore.

ONU a avertizat că deplasarea unei jumătăți din populația Gazei, de aproape 2,4 milioane de oameni, nu se va putea face fără consecințe umanitare catastrofale.

La o săptămână de la asaltul grupării palestiniene Hamas asupra Israelului, armata israeliană afirmă că plănuiește o operațiune complexă de pe uscat, mare și din aer, dar un purtător de cuvânt a adăugat că atacul nu va începe astăzi.

Premierul Benjamin Netanyahu a mers, ieri, la un avanpost al armatei de lângă Gaza pentru a-i întreba pe soldați dacă sunt gata de următoarea etapă.

Corespondentul RRA în Israel, Ion Ştiubea, relatează.

Purtătorul de cuvânt al armatei italiene, generalul de brigadă Daniel Hagari, a făcut cunoscut ieri seară că momentul intrării armatei în Fâşia Gaza se apropie și că el va fi stabilit nu doar în funcție de considerente militare, ci și operaționale, cum ar fi /încheierea/ evacuării populației de ambele părți ale graniței comune sau cele umanitare care privesc un eventual schimb de prizonieri.

Primarul orașului Sderot, Alon Davidi, a declarat că ultimii locuitori, în jur de 6.000 dintr-un total de 24.000, vor fi evacuați mâine.

Restul celor 20 de așezări din apropierea Fâșiei Gaza au fost deja evacuate, ceea ce înseamnă că există o probabilitate destul de ridicată ca intrarea cu trupe de infanterie și blindate pe teritoriu, Fâșiei Gaza să aibă loc chiar săptămâna viitoare.

Experții militari au apreciat că războiul va dura mai multe săptămâni și că el se va încheia atunci când vor fi atinse obiectivele anunțate de primul ministru Netanyahu în a treia zi a ostilităților, și anume distrugerea capacității militare a Hamasului și Jihadului islamic și distrugerea capacității de guvernare a organizației Hamas, cu alte cuvinte, distrugerea ei totală. (rs)

În Italia sunt organizate greve în toate sectoarele de transport public
În lume 07 Septembrie 2024, 08:25

În Italia sunt organizate greve în toate sectoarele de transport public

Va fi un sfârșit de săptămână cu restricții pentru călătorii aflați în Italia, din cauza unei greve în sectoarele...

În Italia sunt organizate greve în toate sectoarele de transport public
În Italia vor fi organizate greve în toate sectoarele de transport public în weekend şi luni
În lume 07 Septembrie 2024, 00:27

În Italia vor fi organizate greve în toate sectoarele de transport public în weekend şi luni

MAE i-a avertizat pe cetăţeni să se informeze din timp cu privire la programul de funcţionare a mijloacelor de transport în...

În Italia vor fi organizate greve în toate sectoarele de transport public în weekend şi luni
Între ostaticii israelieni captivi în Gaza sunt şi persoane cu cetăţenie română
În lume 07 Septembrie 2024, 00:25

Între ostaticii israelieni captivi în Gaza sunt şi persoane cu cetăţenie română

Marcel Ciolacu: din ostaticii rămaşi, doi au cetăţenie română şi cetăţenie israeliană, patru erau în procedura de obţinere şi...

Între ostaticii israelieni captivi în Gaza sunt şi persoane cu cetăţenie română
Reuniune a aliaților Ucrainei la baza militară Ramstein din Germania
În lume 06 Septembrie 2024, 18:40

Reuniune a aliaților Ucrainei la baza militară Ramstein din Germania

A fost prima întâlnire de la Ramstein la care a participat personal și președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Reuniune a aliaților Ucrainei la baza militară Ramstein din Germania
Ungaria sprijină ferm şi necondiţionat aderarea Republicii Moldova la UE
În lume 06 Septembrie 2024, 17:12

Ungaria sprijină ferm şi necondiţionat aderarea Republicii Moldova la UE

Ministrul ungar, Péter Szijjártó, a subliniat la Chișinău că extinderea Uniunii Europene poate oferi un nou avânt și va...

Ungaria sprijină ferm şi necondiţionat aderarea Republicii Moldova la UE
În următoarele 3 zile, în Italia, vor fi organizate mai multe greve care vor afecta rețeaua de transport
În lume 06 Septembrie 2024, 13:46

În următoarele 3 zile, în Italia, vor fi organizate mai multe greve care vor afecta rețeaua de transport

Ministerul Afacerilor Externe îi informează pe cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească...

În următoarele 3 zile, în Italia, vor fi organizate mai multe greve care vor afecta rețeaua de transport
Preşedintele Volodimir Zelenski a ajuns la baza aeriană Ramstein, din Germania
În lume 06 Septembrie 2024, 12:29

Preşedintele Volodimir Zelenski a ajuns la baza aeriană Ramstein, din Germania

Preşedintele Volodimir Zelenski a afirmat vineri că a ajuns la baza aeriană Ramstein, din Germania, pentru a discuta despre...

Preşedintele Volodimir Zelenski a ajuns la baza aeriană Ramstein, din Germania
Rusia a atacat Ucraina cu două rachete şi cu 44 de drone
În lume 06 Septembrie 2024, 09:14

Rusia a atacat Ucraina cu două rachete şi cu 44 de drone

Forţele Aeriene ucrainene raportează că, în noaptea de 5 spre 6 septembrie, Rusia a atacat Ucraina cu două rachete şi cu 44...

Rusia a atacat Ucraina cu două rachete şi cu 44 de drone