Observatorii OSCE "trebuie să supravegheze retragerea armelor"
Forţele separatiste spun că au început deja deplasarea tunurilor de mare calibru şi a lansatoarelor de rachete Katiuşa, iar Kievul susţine că rebelii nu fac decât să se regrupeze.
Articol de Radiojurnal, 25 Februarie 2015, 14:06
Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a cerut Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa să se asigure că membrii Misiunii OSCE de supraveghere a armistiţiului în estul Ucrainei ajung pe teren pentru a constata dacă părţile îşi retrag armamentul greu de pe linia frontului.
Potrivit corespondentului RRA la Moscova, această retragere ar fi elementul cheie al înţelegerilor de pace de la Minsk, pe care OSCE nu îl poate confirma încă.
Forţele separatiste spun că au început deja deplasarea tunurilor de mare calibru şi a lansatoarelor de rachete Katiuşa, în timp ce Kievul susţine că rebelii nu fac decât să se regrupeze pe alte poziţii.
Alexandr Beleavschi relatează.
Rusia solicită preşedintelui în exerciţiu al OSCE şi secretarului general al acestei organizaţii să transmită indicaţii urgente şefului Misiunii de monitorizare a OSCE din Ucraina, pentru a asigura monitorizarea şi verificarea retragerii de pe linia frontului a armamentului greu, aşa cum prevăd acordurile de la Minsk, a declarat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o la Moscova cu preşedintele Senatului francez, Gerard Larcher.
Serghei Lavrov a spus că Moscova manifestă "o uşoară îngrijorare în legătură cu faptul că observatorii OSCE nu monitorizează retragerea armamentului greu, proces pe care cel puţin insurgenţii l-au început".
Declaraţiile şefului diplomaţiei ruse urmează celor ale purtătorului de cuvânt militar al autoproclametei republici Doneţk, Eduard Basurin.
Acesta a dezminţit afirmaţiile şefului Grupului de observatori OSCE că misiunea nu a primit din partea insurgenţilor lista armelor care sunt retrase şi nici schema retragerii.
Şeful diplomaţiei ruse, pe de altă parte, a subliniat că la reuniunea lor, de ieri, de la Paris, miniştrii de externe ai Franţei, Germaniei, Rusiei şi Ucrainei au fost de acord că nu sunt necesare noi modalităţi de monitorizare şi verificare a procesului de dezangajare militară în estul Ucrainei, acest rol revenind Misiunii OSCE, al cărei mandat trebuie prelungit şi întărit.