Obama susţine planul predării armelor chimice de către Siria
Siria ar putea evita o intervenţie militară occidentală, dacă îşi va preda arsenalul de arme chimice, a lăsat luni de înţeles preşedintele american, Barack Obama.
Articol de Cătălin Gomboş, 10 Septembrie 2013, 11:08
Siria ar putea evita o intervenţie militară occidentală, dacă îşi va preda arsenalul de arme chimice, a lăsat luni de înţeles preşedintele american, Barack Obama.
El a reacţionat la o propunere în acest sens, făcută de Federaţia Rusă, însă, pe de altă parte, îşi continuă eforturile de a convinge Congresul american să aprobe o intervenţie în Siria.
Într-o serie de interviuri pe care le-a acordat, luni, presei americane, Barack Obama a afirmat că a preferat întotdeauna o soluţie diplomatică şi că echipa sa va discuta cu partea rusă şi comunitatea internaţională pentru a vedea dacă soluţia predării arsenalului chimic este una viabilă.
Barack Obama a subliniat, însă, că şi în cazul în care acest lucru se va întâmpla, conflictul din Siria nu va fi soluţionat.
Propunerea rusă privind plasarea arsenalului chimic sirian sub control internaţional a fost lansată după ce în cadrul unei conferinţe de presă pe care a ţinut-o la Londra, secretarul de stat american, John Kerry, întrebat ce ar putea stopa o lovitură militară, a răspuns că doar predarea imediată a armelor chimice.
John Kerry a precizat că acest lucru nu se va întâmpla şi nu poate fi făcut, însă ideea a fost preluată de şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, care a declarat că Moscova este gata să lucreze cu Damascul pentru a negocia predarea armelor chimice.
Ministrul de externe sirian, aflat în vizită la Moscova, a salutat iniţiativa.
Reuters observă că şi dacă Siria va accepta să-şi plaseze arsenalul sub control internaţional, acest lucru va pune o serie de probleme, inclusiv asigurarea siguranţei inspectorilor într-o ţară afectată de război civil şi ar putea lua câţiva ani pentru ca aceste arme să fie distruse.
Se estimează că Siria, care nu a semnat un tratat internaţional ce interzice stocarea de arme chimice, deţine în zeci de locaţii cantităţi semnificative de gaz muştar, VX şi sarin.