Obama face presiuni pentru stabilizarea pieţelor
Preşedintele american a asigurat că "SUA vor continua să coopereze cu autorităţile europene şi cu FMI în această perioadă crucială".
10 Mai 2010, 07:43
Preşedintele Obama a continuat şi duminică să facă presiuni asupra liderilor europeni cerându-le să vină cu o soluţie suficient de robustă pentru a stabiliza pieţele după fluctuaţiile de săptămâna trecută care au adus aminte de cele din cursul vârfului crizei financiare din 2008.
Barack Obama a avut o a doua convorbire telefonică în 3 zile cu cancelarul german Angela Merkel. Acesta a făcut presiuni pentru pentru ca Uniunea Europeană să ia măsuri ferme care să amelioreze nivelul de încredere a pieţei.
Obama a arătat că a convenit cu Merkel asupra importanţei unor politici puternice de răspuns la criză în ţările afectate şi de acţiune financiară solidă din partea comunităţii internaţionale.
Preşedintele american a asigurat că "SUA vor continua să coopereze cu autorităţile europene şi cu FMI în această perioadă crucială".
FMI a aprobat ieri acordul stând-by cu Grecia pe 3 ani, în valoare de 30 de miliarde de euro.
Directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn a arătat într-o declaraţie că "puternica acţiune de duminică a Fondului de a sprijini Grecia va contribui la un efort internaţional mai amplu de a ajuta la stabilizarea zonei euro şi de a asigura redresarea economiei globale", în vreme ce adjunctul său, John Lipsky acţiunea Fondului trimite un semnal că, în mod clar, "comunitatea internaţională este gata să facă tot ce este nevoie pentru a ajuta guvernul grec să depăşească severele probleme pe care le are în faţă".
În SUA, analiştii economici spun că anxietăţile globale privind criza datoriei statului grec ameninţă să încetinească ritmul redresării economiei americane. Kenneth Rogoff, de la Universitatea Harvard este unul dintre ei:
"Europenii nu ştiu ce să facă. Grecia are probleme, au probleme Portugalia, Spania, Irlanda, ei nu ştiu pur şi simplu unde să va opri valul crizei. Sunt unii care cred că este nevoie de salvarea financiară a tuturor acestor ţări, sunt alţii care cred că nici una din aceste ţări nu trebuie salvată şi în acest timp moneda euro este în cădere liberă. Este dur pentru exportatorii americani acum SUA au o redresare economică destul de robustă. Nu cred că situaţia din Europa este bună pentru noi pentru că ne va încetini, totuşi, redresarea".
Mai mult, economistul Peter Morici, de la Univesitatea Maryland crede că, la scară mică, America începe să devină ea însăşi insolvabilă.
"Cred că ceea ce se întâmplă în Europa acum se întâmplă la scară mică aici. Gândiţi-vă la ce s-a întâmplat anul trecut în Sacramento, California. A fost o situaţie similară celei a Greciei. Mai multe promisiuni din partea guvernului decât poate să îndeplinească, ceea ce a atras creşterea taxelor. Vom avea foarte probabil un deficit de 1000 de miliarde de dolari în fiecare an timp de un deceniu. Bugetul preşedintelui este foarte nerealist şi optimist, ceea ce ne poate crea probleme reale. Adică americanii ar putea ajunge în situaţia de a trebui să facă faţă unor taxe mult mai mari. America începe să devină insolvabilă în modul în care Grecia este acum".