Obama cere armatei egiptene să revizuiască Constituţia
Celebrând evenimentul istoric din Egipt, preşedintele Obama cere armatei să anuleze starea de urgenţă şi să revizuiască Constituţia.
12 Februarie 2011, 10:09
Prima întrebare care a plutit în aer după anunţul demisiei lui Hosni Mubarak a fost: ce a determinat diferenţa dintre joi, când refuzul de a părăsi puterea al acestuia a şocat Casa Albă şi vineri.
După aproape 4 ore de la anunţul de retragere a lui Mubarak , preşedintele Obama a ieşit în faţa reporterilor cu o retorică optimistă şi mult mai relaxată dar prudentă, în acelaşi timp, întrucât administraţia americană este foarte preocupată în legătură cu cine va controla, în cele din urmă, Egiptul şi dacă America va avea un partener stabil de care are mare nevoie în Orientul Mijlociu.
Viteza evenimentelor a fost atât de ameţitoare încât primul val al reacţiei a fost celebrarea.
"Egiptenii au vorbit iar vocea lor a fost auzită. Egiptul nu va mai fi acelaşi. Părăsind puterea, preşedintele Mubarak a răspuns foamei poporului egiptean pentru schimbare. Dar acesta nu este sfârşitul tranziţiei în Egipt. Este începutul" a declarat preşedintele Obama.
Vor fi zile dificile înainte, a prevenit preşedintele Obama salutând atitudinea responsabilă a armatei dar arătând explicit, în acelaşi timp, că ea va trebui să acţioneze cu credibilitate anulând legile care dau puteri de urgenţă poliţiei şi revizuind constituţia pentru a permite o mai mare diversitate a reprezentării politice.
SUA pregăteşte un pachet de asistenţă pentru grupurile de opoziţie din Egipt
Administraţia americană pregăteşte un pachet de asistenţă pentru grupurile de opoziţie din Egipt, dedicat reformei constituţionale, dezvoltării democratice şi organizării de alegeri.
Oficialii americani nu au specificat dacă parte din bani ar fi destinaţi Frăţiei Musulmane, partidul islamist cel mai proeminent din Egipt.
Exact când era în mijlocul analizelor după ce fusese surprinsă cu o zi înainte de refuzul lui Hosni Mubarak de a demisiona, Casa Albă a fost încă o dată sâmbătă surprinsă de viteza ameţitoare a schmibărilor din Egipt.
Vineri dimineaţa încă, administraţia Obama urma să decidă între a rupe decisiv şi foarte vocal cu Hosni Mubarak sau să continue să ceară o "tranziţie organizată" care ar putea să nu mai fie posibilă.
Cu trei ore înainte ca preşedintele Obama să revină în faţa naţiunii cu un mesaj despre evenimentele din Egipt, vicepreşedintele Biden a vorbit despre ceea ce administraţia crede a fi esenţial ca principii asumate în Egipt de aici încolo: ar fi total inacceptabile violenţele şi intimidările împotriva demonstranţilor paşnici.
"În al doilea rând, drepturile universale ale egiptenilor trebuie respectate iar aspiraţiile lor trebuie îndeplinite. În al treilea rând ca tranziţia care va avea loc să fie o schimbare ireversibilă şi o cale de negocieri către democraţie. Chiar şi în acest climat politic contencios, SUA vorbesc pe aceeaşi voce pe această temă, democraţi şi republicani deopotrivă", a spus Joe Biden.
Şi în declaraţia de joi seară, după ce Hosni Mubarak anunţase că va preda unele puteri prezidenţiale vicepreşedintelui Suleiman, preşedintele Obama insista că tranziţia trebuie să demonstreze imediat o schimbare politică ireversibilă şi o cale negociată spre democraţie.
Acum, analiza generală este că America are o legătură foarte puternică cu armata egipteană pe care o finanţează anual cu 1,3 miliarde de dolari iar egiptenii au încredere în ea.
În audierile de săptămîna aceasta din Camera Reprezentanţilor privind asistenţa americană de 1.3 miliarde de dolari anual pentru armata egipteană, un punct fierbinte al dezbaterii s-a referit la condiţionarea ajutorului.
Părerea generală este că ajutorul trebuie acordat atîta timp cât armata egipteană joacă un rol constructiv în tranziţia democratică.
Analişti arabi spun că America este forţată acum să-şi rescrie "din zbor" strategia pentru Orientul Mijlociu.