O paralelă Kosovo - Crimeea, "nefondată"
Prim-miniştrii României şi Albaniei Victor Ponta şi Edi Rama apreciază că există "diferenţe fundamentale" între situaţia din Crimeea şi ebenimentele din Kosovo.
Articol de Angela Matei, 18 Martie 2014, 22:19
Aflat în vizită la Tirana, prim-ministrul Victor Ponta a afirmat că nu este de acord cu un paralelism între Kosovo şi Crimeea.
Şeful guvernului român apreciază că între cele două situaţii există diferenţe fundamentale.
"Cred că există diferenţe fundamentale şi cred că este extrem de important ca toate ţările UE să aibă o poziţie foarte clară faţă de ceea ce reprezintă în mod indiscutabil o criză şi ceea ce poate duce din nou la ceea ce a fost în trecut un război rece.
"Deci lucrurile nu seamănă între ele şi din punctul nostru de vedere cred că trebuie sprijinită Ucraina şi Moldova, ca şi Georgia, în drumul lor democratic spre integrare europeană" a declarat Victor Ponta.
Şi premierul Albaniei, Edi Rama, a susţinut că un paralelism între Kosovo şi Crimeea este total nefondat, iar răspunsul Albaniei este la fel cu cel al întregii lumi democratice.
"Cred că răspunsul primului ministru Ponta, ca şi răspunsul întregii lumi democratice, ca şi răspunsul Albaniei în privinţa ţării şi a situaţiei în discuţie nu lasă loc nici unui fel de echivoc.
"Paralelismul este total nefondat, dimpotrivă chiar intervenţia rusă merge contra sensului istoriei" a spus Edi Rama.
În discursul său de astăzi prin care a încercat să justifice anexare peninsulei Crimeea la Rusia, preşedintele Vladimir Putin a invocat precedentul Kosovo şi a precizat că Moscova îşi rezervă dreptul de a folosi trupe pentru protejarea etnicilor ruşi de radicali.
Vizita premierului român şi la Atena
Premierul Victor Ponta a efectuat o vizită şi în Grecia, la Atena unde s-a întâlnit cu omologul său grec Antonis Samaras.
Într-o declaraţie făcută la scurt timp după sorirea în capitala greciei, Victor Ponta a spus că ceea ce s-a întâmplat în Crimeea contrazice regulile dreptului internaţional.
Premierul român a adăugat că nesancţionarea unei asemenea situaţii conduce, practic, la extinderea ei în alte zone, precum Transnistria şi nordul Georgiei.
"Este evident că ceea ce s-a întâmplat în Crimeea contrazice regulile dreptului internaţional, ale Constituţiei Ucrainei şi că UE şi noi, ca ţări membre ale UE şi NATO, au avut o poziţie foarte clară în acest sens. Mai departe trebuie să găsim împreună soluţii prin care nu să păstrăm, pur şi simplu, un război rece, ci să reuşim să restabilim ordinea de drept internaţional şi respectarea graniţelor, integrităţii teritoriale a ţărilor din zonă, cu atât mai mult cu cât nesancţionarea unei asemenea situaţii duce, practic, la extinderea în alte zone şi mă refer la Transnistria, mă refer la zona de nord a Georgiei, deci aici e foarte clar că Uniunea Europeană şi Alianţa Nord-Atlantică trebuie să aibă poziţii ferme şi poziţii coordonate, în acelaşi timp, poziţii realiste, care să dea un semnal foarte clar pentru Ucraina, pentru Moldova, pentru Georgia, că există un sprijin real şi un sprijin concret din partea noastră" a spus Victor Ponta.
La rândul său, premierul Greciei, Antonis Samaras, a cărui ţară deţine preşedinţia UE, a anunţat că va vizita Republica Moldova pe 28 aprilie.