O comună spaniolă vrea să iasă din criză cu marijuana
Localitatea Rasquera a acceptat propunerea de a găzdui, în sat, o plantaţie de marijuana. Primarul localităţii crede că aceasta poate fi o şansă pentru ieşirea din criza economică.
01 Martie 2012, 12:18
Localitatea Rasquera are 900 de locuitori, dintre care 65 sunt români, şi o datorie de aproximativ un milion şi jumătate de euro.
În consecinţă, primarul a acceptat propunerea Asociaţiei Consumatorilor de Cannabis din Barcelona de a găzdui, în sat, o plantaţie de marijuana.
Iniţiativa ar crea cel puţin 40 de locuri de muncă şi ar aduce beneficii nete localităţii, potrivit primarului.
Miercuri, la Rasquera, sala Consiliului Local s-a umplut de ziarişti care au asistat la votul în unamitate pentru aprobarea plantaţiei.
Primarul, Bernat Pellissa, a calificat rezultatul drept un succes fără precedent şi a anunţat că începând de astăzi se va întâlni cu mai multe persoane, între care cercetători şi profesori universitari pentru a concretiza proiectul.
Iniţiativa ar aduce 650 de mii de euro pe an, în schimbul închirierii unor parcele pentru culturi de cannabis pentru Asociaţia barceloneză de autoconsum de canabis, care are cinci mii de membri şi promovează consumul personal, cu scop ludic sau terapeutic.
Deşi încă nu este clar cât de legală ar fi plantaţia, dat fiind că, potrivit Codului Penal, consumul privat nu este interzis, dar plantaţiile şi traficul de marijuana sunt penalizate, locuitorii din Rasquera nu par să aibă îndoieli privind beneficiile proiectului.
Acesta prevede, între altele, crearea unei societăţi publice pentru studiul acestei plante, atât de iubită de unii şi de hulită de alţii.
Primarul Bernat Pellissa crede că asta poate fi şansa ieşirii din criza economică.
„Proiectul este o oportunitate bună pentru localitatea noastră şi va crea locuri de muncă”, a declarat acesta pentru televiziunea publică spaniolă.
Votul de miercuri aduce la Rasquera mai multe idei şi alte proiecte, pentru că propunerea Asociaţiei din Barcelona cuprinde şi culturi alternative, de cereale sau sfeclă.
Pentru că plantaţia de cannabis a generat deja polemici în regiune, se aşteaptă mai multe rapoarte şi reacţii ale oficialităţilor catalane, care au fost deja informate că Rasquera va avea o societate comercială publică, a cărei activitate principală va fi producţia de seminţe de cannabis, care apoi vor fi vândute în aşa-numitele grow-shops.
Primarul mai spune că majoritatea locuitorilor din sat sprijină iniţiativa, că este responsabil şi că se simte pionier la nivel european.