Numărul studenţilor în UE "ar trebui să crească"
Studiile invocate de Comisie Europeană arată că în 2020 circa 35% dintre locurile de muncă disponibile în Europa vor necesita studii superioare. Comisia propune majorarea fondurilor pentru intervalul bugetar 2014 -2020.
20 Septembrie 2011, 20:04
Numărul studenţilor din statele Uniunii Europene trebuie să crească, în anii următori, iar sistemul de clasificare pentru universităţi va fi schimbat, a anunţat marţi Andrula Vasiliu, comisar european în chestiuni de educaţie.
În plus, Comisia îşi propune îmbunătăţiera calităţii predării şi flexibilizarea programelor de studii, astfel încât acestea să poată fi adaptate mai uşor la nevoile din piaţa muncii.
În Uniunea Europeană există mai mult de 4.000 de universităţi sau şcoli post-liceale care pregătesc circa 19 milioane de persoane, număr considerat insuficient de către autorităţile europene.
Potrivit corespondentului Radio România Actualităţi de la Bruxelles, Carmen Valică, în opinia comisarului pentru educaţie, cultură şi multilingvism, Andrula Vasiliu, vremurile în care un absolvent de literatură trebuia să predea literatură au trecut.
Universităţile ar trebui să le ofere studenţilor nu doar o specializare ci şi cunoştinţele necesare integrării pe piaţa muncii susţine comisarul european.
"Şi a trecut timpul când un geograf trebuia să predea geografie iar un avocat să practice doar avocatura. Acum e vorba despre o diplomă de bază căreia i se adaugă cunoştinţe transdisciplinare, cum ar fi: comunicarea, lucrul în echipă sau luarea deciziilor.
"Universităţile trebuie, de asemenea, să coopereze cu mediul economic", a afirmat Andrula Vasiliu.
Strategia prezentată marţi atrage atenţia că finanţarea sau adaptarea programelor de studii nu a ţinut pasul cu creşterea din ultimii ani a numărului de studenţi.
Cele circa 4.000 de universităţi sau alte structuri de învăţământ post-liceal din Europa pregătesc în jur de 19 milioane de persoane, insuficient pentru nevoia de angajaţi a căror pregătire să poată contribui la accesarea de locuri de muncă sau la creştere economică.
Locurile de muncă vor necesita studii superioare
Mai mult, studiile invocate de Comisie arată că în 2020 circa 35% dintre locurile de muncă disponibile în Europa vor necesita studii superioare or, în prezent, procentul celor care au o astfel de diplomă este de doar 26% din populaţia activă, faţă de peste 40% în Statele Unite sau 50% în Canada.
România se află pe penultimul loc, în acest tabel, cu un procent de 14% în 2010, mai bine doar decât Malta.
Comisia insistă că suplimentarea bugetului european pentru educaţie, propusă din vară, nu este necesară doar îmbunătăţirii calităţii educaţiei, în general, ci are valoare economică aplicată.
Accesul mai mare la studii superioare facilitează găsirea unui loc de muncă, şomajul în rândul absolvenţilor este mai mic decât rata generală a şomajului.
La nivel european, 82 de procente dintre persoanele cu diplomă universitară au un loc de muncă, faţă de 70% dintre absolvenţii de liceu şi 51% dintre persoanele cu studii medii.
Situaţia europeană este asemănătoare cu a României unde, în trimestrul IV de anul trecut, peste 81% dintre absolvenţii de studii superioare erau încadraţi în muncă.
În consecinţă, pentru viitorul interval bugetar, 2014 - 2020, Comisia propune majorarea cu peste 70% a fondurilor pentru educaţie, adică alocarea unei sume de peste 15 miliarde de euro.
Comisia Europeană semnalează că doar 28 de universităţi europene fac parte din lista primelor 100 de universităţi din lume, potrivint unei clasificări prezentate anul acesta.
Ministrul educaţiei cere promovarea oamenilor de calitate
Îndemnurile europene de schimbare în educaţie par în ton cu intenţiile ministrului român în domeniu, Daniel Funeriu.
Ministrul educaţiei vorbeşte de ceva vreme despre schimbarea sistemului, iar marţi, în timpul unei dezbateri publice, a cerut modificarea modului în care sunt alese conducerile universităţilor.
Aveţi curajul să alegeţi în funcţii oameni tineri, altfel nu se schimbă nimic - a spus ministrul educaţiei.
Potrivit reporterului Radio România Actualităţi, Cristina Iliescu, ministrul educaţiei a făcut un apel către cadrele didactice universitare, referindu-se la alegerile care se vor desfăşura la nivelul structurilor de conducere universitară şi i-a îndemnat să aibă curajul să participe la alegeri, şi nu numai atât, dar să-şi desemneze în primul rând oamenii de calitate.
Cu această ocazie ministrul a subliniat că procedurile de ocupare a posturilor universitare sunt transparente şi nu ţin cont de vârstă.
"Schimbarea de sistem în învăţământul superior, din punct de vedere conceptual, este un lucru extrem de simplu. Trebuie să dăm puterea şi resursele oamenilor de calitate în sistemul de învăţământ superior. Ceea ce este limpede este că, în România, de-a lungul timpului, universităţile au fost prizonierele unui grup foarte restrâns de oameni.
"Uitaţi-vă la liderii de opinie care vin din mediul universitar şi care sunt omniprezenţi în media. Ei sunt doi-trei. Care au fost şi miniştri. Şi au avut ocazia să facă ceva. N-au făcut nimic. Apelul pe care îl fac acum este ca aceşti oameni să iasă la lumină", a declarat Daniel Funeriu.